Διαδερμική αφαίρεση λίθων νεφρών

Τι είναι η διαδερμική νεφρολιθοθρυψία;

Είναι χειρουργική επέμβαση, που ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, κατά την οποία σπάνε και αφαιρούνται πέτρες από τον νεφρό μέσω μιας μικρής τρύπας στο δέρμα της ράχης. Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση μιας τηλεσκοπικής κάμερας, που ονομάζεται νεφροσκόπιο.

Πότε γίνεται η διαδερμική νεφρολιθοθρυψία;

Συνήθως η διαδερμική λιθοθρυψία γίνεται για αφαίρεση λίθων του νεφρού που δημιουργούν πρόβλημα (πόνο, απόφραξη, ουρολοιμώξεις κτλ), είναι μεγαλύτερες των 2 εκατοστών ή δεν μπορούν να διαλυθούν με εξωσωματική λιθοθρυψία. Με την εφαρμογή της διαδερμικής αποφεύγεται το ανοικτό χειρουργείο, παρέχοντας στον ασθενή μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η επέμβαση, συνήθως, γίνεται σε ένα στάδιο. Αρχικά, ένας μικρός καθετήρας θα εισαχθεί στον ουρητήρα μέσω κυστεοσκοπίου από την ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια γυρνάτε μπρούμυτα και δημιουργείται η δίοδος από το δέρμα της ράχης μέχρι το νεφρό μέσω μιας μικρής τρύπας, με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος. Τελικά, ένα ειδικό τηλεσκοπικό εργαλείο που λέγεται νεφροσκόπιο εισέρχεται στο νεφρό, κατακερματίζει τις πέτρες και τις αφαιρεί. Συνήθως, στο τέλος του χειρουργείου αφήνεται ένας καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και ένας σωλήνας παροχέτευσης στο νεφρό. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν παραπάνω από μία τομές στο δέρμα  αν υπάρχουν πολλές ή ευμεγέθεις πέτρες διάσπαρτες μέσα στο νεφρό. Ο καθετήρας της κύστης και του νεφρού βγαίνουν συνήθως μετά από 24 με 48 ώρες και ο  χρόνος νοσηλείας διαρκεί συνήθως από 2 και 5 ημέρες.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως μετά από 10 ημέρες και μετά από οδηγία του γιατρού σας θα μπορέσετε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες σας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην ολοκληρωθεί η πλήρης αφαίρεση των λίθων οπότε θα χρειαστεί να επαναληφθεί η επέμβαση.