Σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια με υπογονιμότητα

Όλοι μας έχει τύχει να έχουμε εμπειρία από προσπάθειες για τεκνοποίηση, είτε προσωπικές είτε κάποιου δικού μας ανθρώπου.  Η εμπειρία της υπογονιμότητας έχει πάντα αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα ζωής του ζευγαριού, αλλά και στην ψυχολογία του ζευγαριού, ακόμη και στη σχέση. Είναι λογικό, αφού ήδη στην προσπάθεια για σύλληψη, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού αλλάζει, ο αυθορμητισμός αντικαθίσταται από τον προγραμματισμό και η σεξουαλική ικανοποίηση από το αποτέλεσμα. Και όλα ακυρώνονται, αν έρθει η εμμηνορρυσία (περίοδος), η ματαίωση των προσδοκιών. Όχι σπάνια, το άγχος της σύλληψης μετατρέπεται σε άγχος για επαφή κάτω από συνθήκες, όπου τα ερωτικά παιχνίδια αντικαθιστούν θερμόμετρα και τεστ ωορρηξίας και η ερωτική πρωτοβουλία γίνεται καταναγκασμός και επιταγή. Τότε, είναι που εμφανίζεται το πρόβλημα: ο άντρας που καλείται να πετύχει στύση συγκεκριμένη ημέρα και ώρα αποτυγχάνει, και η γυναίκα ούτε που θέλει να ακούσει για σεξ, αφού η σύλληψη είναι αυτοσκοπός.  Αλλά ας δούμε λίγο τα σεξουαλικά προβλήματα σε μία πιο γενική βάση.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα συχνά! Το 43% των γυναικών και το 31% των αντρών αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα.

Οι ειδικοί χωρίζουν τη σεξουαλική λειτουργία σε 3 φάσεις: επιθυμία (όταν θέλει κάποιος να κάνει σεξ, κάνει σεξουαλικές σκέψεις κλπ.), διέγερση (στον άντρα εκφράζεται σωματικά με τη στύση και στη γυναίκα με την ύγρανση στον κόλπο) και οργασμός (στον άντρα συμπίπτει με την εκσπερμάτιση και στη γυναίκα εκφράζεται συνήθως με συσπάσεις στη μήτρα και στον κόλπο). Προβλήματα σε οποιαδήποτε από αυτές τις φάσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των αντρών είναι η στυτική δυσλειτουργία και των γυναικών η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλα προβλήματα των αντρών αποτελούν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και τα προβλήματα στην εκσπερμάτιση. Άλλα προβλήματα των γυναικών είναι η δυσκολία διέγερσης, η δυσκολία επίτευξης οργασμού, καθώς και  ο πόνος κατά την επαφή.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες και υπογονιμότητα

Η σχέση των δύο μπορεί να είναι αμφίδρομη! Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορούν να είναι αιτία των δυσκολιών σύλληψης. Επίσης, η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι αιτία σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Η ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να προϋπάρχει του προβλήματος γονιμότητας. Μάλιστα, πολλά ζευγάρια αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα και όχι για το σεξουαλικό πρόβλημα, παρά το ότι δεν είναι πια σεξουαλικά ενεργά. Ωστόσο,  για τη σύλληψη είναι απαραίτητες οι συχνές επαφές, και μάλιστα τις γόνιμες μέρες.  Αν το ζευγάρι έχει αραιές σεξουαλικές επαφές εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργίας, τότε είναι αρκετά πιθανό να προσπερνιούνται οι γόνιμες μέρες και οι επαφές να μην οδηγούν σε σύλληψη.

Η διάγνωση της υπογονιμότητας και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από την άλλη, συχνά προκαλούν ιδιαίτερο άγχος και είναι αρκετά παρεμβατικές, όχι μόνο οργανικά αλλά και ψυχολογικά. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις που συχνά συνοδεύουν τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας είναι τα συμπτώματα δυσθυμίας και κατάθλιψης, το έντονο άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η υπογονιμότητα συχνά οδηγεί σε εντάσεις στη σχέση του ζευγαριού, και οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σύλληψης δημιουργούν επιπρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση. Τα παραπάνω, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και την εμφάνιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως η υπογονιμότητα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη σεξουαλικότητα των γυναικών από κάθε άλλο παράγοντα stress.

Ο χρόνος όχι μόνο δεν είναι σύμμαχος, αλλά ο μεγάλος εχθρός. Με την πάροδο του χρόνου, η ψυχολογική πίεση που ασκείται στο ζευγάρι οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης και των στιγμών τρυφερότητας. Τότε, η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πολύ πιθανή!

Αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες;

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλοί και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Τα ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας σε όλη την Ευρώπη έχουν συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους ψυχολόγους. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για την ψυχολογική υποστήριξη αυτών των ζευγαριών, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση). Η στήριξη είναι σημαντική στη λήψη αποφάσεων, στην αβεβαιότητα, στα χρονικά διαστήματα αναμονής, στην αποτυχία, στο άγχος της επόμενης προσπάθειας και του τελικού αποτελέσματος.

Το πρώτο βήμα αναζήτησης βοήθειας είναι δύσκολο, αλλά η απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα μιας καινούργιας ημέρας με αγάπη και έρωτα, και το παιδί θα είναι ο ομορφότερος καρπός του έρωτα!