Υπερηχογράφημα του προστάτη

Τι είναι το υπερηχογράφημα του προστάτη;

Είναι μία μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιείται, για να εκτιμήσει το μέγεθος και τη δομή του προστάτη. Γίνεται με ένα μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί μία ειδική κεφαλή που επιτρέπει την εξέταση του προστάτη. Ο προστάτης μπορεί να εξεταστεί είτε διακοιλιακά είτε διορθικά. Στην πρώτη περίπτωση, η ειδική κεφαλή του υπερήχου τοποθετείται στο κάτω μέρος (πάνω από την ουροδόχο κύστη). Το διορθικό υπερηχογράφημα μπορεί να εκτιμήσει τον προστάτη με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η εξέταση γίνεται με μία ειδική κεφαλή, η οποία εισάγεται στο ορθό μέσω του δακτυλίου του πρωκτού. Η εξέταση γίνεται από ακτινολόγο ή ουρολόγο που έχει εκπαιδευτεί στην υπερηχογραφία του ουροποιητικού συστήματος.

Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα του προστάτη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:

  • Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία. Το υπερηχογράφημα θα εκτιμήσει το μέγεθος του προστάτη και θα βοηθήσει τον γιατρό στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.  
  • Σε περίπτωση που το PSA είναι αυξημένο και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου, το υπερηχογράφημα βοηθά τόσο  στην διάγνωση όσο και για την λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών από τον προστάτη.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Στην περίπτωση όπου η εξέταση γίνει διακοιλιακά, θα πρέπει να έχει προηγηθεί λήψη υγρών, ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη. Στο διορθικό υπερηχογράφημα, δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία.

Στο υπερηχογράφημα δεν υπάρχει ακτινοβολία, και είναι απόλυτα ασφαλές για παιδιά.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Υπερηχογράφημα μπορεί να κάνετε είτε ως εξωτερικός ασθενής είτε στο πλαίσιο κάποιας νοσηλείας σας στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

Διακοιλιακό υπερηχογράφημα

  • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα ρούχα από την περιοχή της κοιλιάς.
  • Ένα διαυγές πηκτό ζελέ θα απλωθεί στο σημείο της εξέτασης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τυχόν υπολείμματα δεν λεκιάζουν τα ρούχα.
  • Ο γιατρός στη συνέχεια θα ακουμπήσει την κεφαλή υπερήχων στο ζελέ και θα αρχίσει να σαρώνει την περιοχή. Το μόνο που θα νιώθετε είναι μία μικρή πίεση χωρίς καθόλου πόνο.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης, θα σας βοηθήσει να σκουπίσετε το ζελέ.

Διορθικό υπερηχογράφημα

  • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα ρούχα από τη μέση και κάτω. Τη θέση που θα έχετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα  καθορίσει ο γιατρός.
  • Ο γιατρός θα λιπάνει την περιοχή του πρωκτού με ένα ειδικό ζελέ, θα προηγηθεί μία δακτυλική εξέταση, και στη συνέχεια με προσεκτικές κινήσεις θα εισαγάγει την ειδική κεφαλή υπερήχων στο ορθό. Η διαδικασία αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν πονάει, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.
  • Θα νιώθετε μία μικρή πίεση και μία μικρή αίσθηση, σαν να θέλετε να αφοδεύσετε.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης, θα σας βοηθήσει να σκουπίσετε το ζελέ.

Μετά το υπερηχογράφημα, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας κατατοπίσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε επιπλέον εξετάσεις.