Εξωσωματική λιθοθρυψία(ESWL)

Τι είναι η εξωσωματική λιθοθρυψία;

Η εξωσωματική λιθοθρυψία είναι η τεχνική κατά την οποία χορηγούνται κρουστικά κύματα από πηγή έξω από το σώμα δια του δέρματος, με σκοπό να διασπάσουν τις πέτρες του ουροποιητικού συστήματος σε αρκετά μικρά κομμάτια ώστε να αποβληθούν μόνες τους.

Πότε γίνεται η εξωσωματική λιθοθρυψία;

Η εξωσωματική λιθοθρυψία εφαρμόζεται κυρίως για να διασπαστούν πέτρες που είναι μέσα στο νεφρό (νεφρική πύελο), στη συμβολή του νεφρού με τον ουρητήρα (πυελουρητηρική συμβολή) και είναι μικρότερες των 2 εκατοστών. Κατά περίπτωση μπορεί να γίνει και για πέτρες άλλου μεγέθους ή σε άλλη θέση του ουροποιητικού συστήματος (ουρητήρας – ουροδόχος κύστη. 

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Καλό είναι 2-4 ώρες πριν την επέμβαση να πίνεται μόνο νερό και να είστε νηστικοί

Ενημερώστε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, έχετε βηματοδότη ή ενδέχεται να είστε έγκυος.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν χρειάζεται κάποιου είδους αναισθησίας, αλλά θα σας χορηγηθούν ισχυρά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Για την στόχευση του λίθου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ακτινοσκόπηση, είτε υπέρηχος, είτε και τα δύο. Στη συνέχεια χορηγούνται κρουστικά κύματα από πηγή έξω από το σώμα δια του δέρματος, με σκοπό να διασπάσουν τις πέτρες του ουροποιητικού συστήματος σε αρκετά μικρά κομμάτια ώστε να αποβληθούν από μόνες τους. Κατά τη διάρκεια που τα κρουστικά κύματα θα κτυπούν για να σπάσουν την πέτρα μπορεί να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή του νεφρού και να χρειαστεί να σας χορηγηθούν επιπλέον παυσίπονα. Η διάρκεια της λιθοθρυψίας κυμαίνεται μεταξύ 30-60 λεπτών ανάλογα με το μέγεθος του λίθου.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση και τα παυσίπονα που θα λάβετε

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Μπορεί να χρειαστεί να λάβετε παυσίπονα και αντιβίωση για μερικές ημέρες. Ακόμη μπορεί να πάθετε κολικό του νεφρού καθώς τα θραύσματα της πέτρας θα περνάνε προς τα κάτω για να τα ουρήσετε.

Είναι επίσης φυσιολογικό να δείτε αίμα στα ούρα σας για τις επόμενες 48-72 ώρες.

Αν δημιουργηθεί κάποια μελανιά στην περιοχή του νεφρού αυτή θα περάσει στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα μικρό ποσοστό των λίθων μπορεί να μην σπάσει και να χρειαστεί να επαναλάβετε και δεύτερη συνεδρία ή να κάνετε κάποια άλλη επέμβαση.