Νεφρόγραμμα

Τι είναι το νεφρόγραμμα;

Είναι μία  διαγνωστική εξέταση που γίνεται στο εργαστήριο της πυρηνικής ιατρικής. Ένα ειδικό ραδιενεργό φάρμακο, το οποίο έχει την ιδιότητα  να προσλαμβάνεται και να απεκκρίνεται από τα νεφρά, χορηγείται ενδοφλέβια. Στη συνέχεια, μία ειδική κάμερα τοποθετείται πίσω από το σώμα στην περιοχή των νεφρών. Η κάμερα αυτή λαμβάνει σήματα από την παρουσία του ραδιενεργού φαρμάκου. Μέσω ενός υπολογιστή, γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης. Το νεφρόγραμμα δίνει πληροφορίες τόσο για την ανατομία όσο και για τη λειτουργικότητα των νεφρών.

Πότε χρειάζεται να γίνει νεφρόγραμμα;

Ο  ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:

  • Όταν από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) υπάρχουν ενδείξεις για απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος.
  • Στη διερεύνηση κάποιων συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού συστήματος.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Επειδή χορηγείται ραδιενεργό φάρμακο για την εξέταση, θα  πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Νεφρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί να κάνετε είτε ως εξωτερικός ασθενής είτε στο πλαίσιο κάποιας νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

  • Θα σας ζητηθεί να έχετε ενυδατωθεί καλά με λήψη υγρών πριν από την εξέταση.
  • Θα  τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας, από τον οποίο θα χορηγηθεί το ραδιοφάρμακο.
  • Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ύπτια πάνω σε ένα ειδικό τραπέζι, στο οποίο βρίσκεται η ειδική κάμερα.
  • Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.
  • Αν υπάρχουν ενδείξεις απόφραξης στο ουροποιητικό σύστημα, θα σας χορηγηθεί ένα διουρητικό φάρμακο. Με τον τρόπο αυτόν, ο γιατρός θα μπορέσει να διαγνώσει αν το κώλυμα είναι ανατομικό ή λειτουργικό.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης, μπορείτε να ντυθείτε και να αποχωρήσετε από το εργαστήριο.

Μετά το νεφρόγραμμα, μπορείτε  να συνεχίσετε τις καθημερνές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό. Επειδή θα εκπέμπετε ακτινοβολία, πιθανά θα σας ζητηθεί να μην έρθετε σε επαφή ειδικά με μικρά παιδιά για κάποιες ώρες.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία, ουρητηροσκόπηση κ.ά.).