Γυναικεία Σεξουαλική Επιθυμία

Ποιο είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών;

Οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική υποστηρίζουν πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρουν οι γυναίκες, αφού μία στις δέκα βιώνει το πρόβλημα. Οι γυναίκες συνήθως το περιγράφουν ως σημαντική μείωση στη σεξουαλική τους επιθυμία, η οποία τους προκαλεί ενόχληση και αρνητική επίδραση στη σχέση με το σύντροφό τους. Δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα, διότι συχνά έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της και συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, καθώς και διαταραχών στη σχέση του ζευγαριού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες. Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής σε πρόσφατη δημοσίευσή της (JSM, 2011) τονίζει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας που αξίζει μεγαλύτερη προσοχή από τους επαγγελματίες υγείας.

Είναι απαραίτητη η επιθυμία των γυναικών πριν από την ερωτική πράξη;

Ως πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι για να αισθανθεί μια γυναίκα σεξουαλική διέγερση, θα πρέπει πρώτα να αισθανθεί σεξουαλική επιθυμία. Θα πρέπει δηλαδή να κάνει σεξουαλικές σκέψεις, να αισθάνεται σεξουαλική ορμή και ίσως να έχει και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ενώ κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως δεν ισχύει για σημαντικό ποσοστό των γυναικών.

Μελέτη π.χ. σε γυναίκες (Basson, 2003) έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικών που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση συνήθως προχωρούν σε σεξουαλική επαφή χωρίς να προϋπάρχει η σεξουαλική επιθυμία. Για την ακρίβεια, πολλές γυναίκες αρχίζουν την επαφή αισθανόμενες σεξουαλικά ουδέτερα.

Ωστόσο, αφού εμπλακούν και δεχτούν επαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα και εφόσον αισθανθούν κάποιου βαθμού σεξουαλική διέγερση, τότε πυροδοτείται η σεξουαλική επιθυμία.

Ενώ δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών για να συμμετέχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα, η πρόθεση να συμμετέχουν είναι απαραίτητη.

Η πρόθεση ποικίλλει: μπορεί να σχετίζεται με τη σκέψη ότι θα ακολουθήσει σεξουαλική ευχαρίστηση, πως θα αισθανθεί εγγύτητα με το σύντροφό της ή ότι θα ικανοποιηθεί σεξουαλικά ο σύντροφος.

Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις που δεν έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο όπως, για παράδειγμα, ότι θα αποφύγει καβγά ή ότι εάν εμπλακεί, θα μπορέσει μετά να έχει την εύνοια του συντρόφου σε κάποιο άλλο ζήτημα.

Ποια είναι συνήθως τα αίτια της μειωμένης γυναικείας επιθυμίας;

Σήμερα γνωρίζουμε πως τα προβλήματα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα σχετίζεται με:

  • Δυσαρέσκεια από τη σχέση του ζευγαριού.
  • Τη γενικότερη ψυχική διάθεσή της.
  • Την κούραση και την έλλειψη επαρκούς ύπνου.
  • Την ακαταλληλότητα των σεξουαλικών ερεθισμάτων.

Πώς πρέπει όμως να αντιδρούν οι γυναίκες που βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα;

Αν και τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (π.χ. πόνος ή αδυναμία επαφής, δυσκολίες στον οργασμό), δυστυχώς οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών και υποστηρίζεται η ενθάρρυνση των γυναικών, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια για τη σεξουαλική τους υγεία όταν το επιθυμούν.

Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής υποστηρίζει πως κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει δικαίωμα:

- Να απολαμβάνει σεξουαλική υγεία, εγγύτητα και ευχαρίστηση.

- Να συζητά με επαγγελματίες υγείας τις ανησυχίες της σχετικά με τη σεξουαλική της υγεία και φυσικά να λαμβάνει θεραπεία.

- Να επιλέγει το είδος της θεραπείας που θα ακολουθήσει, ύστερα από ενημέρωση από ειδικό.

Όταν η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της γυναίκας δημιουργεί δυσαρέσκεια, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζεται συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις σεξουαλικές παραμέτρους αλλά και τον κοινωνικό της ρόλο, τη ψυχική της διάθεση και σίγουρα τη σχέση της.

Δείτε το infographic