Ουρητηρολιθοθρυψία (URS)

Τι είναι η ουρητηρολιθοθρυψία;

Η ουρητηρολιθοθρυψία είναι η επέμβαση κατά την οποία μέσω τηλεσκοπικής κάμερας (ουρητηροσκόπιο) διασπόνται και αφαιρούνται πέτρες που βρίσκονται μέσα στον ουρητήρα.

Πότε γίνεται η ουρητηρολιθοθρυψία;

Η ουρητηρολιθοθρυψία γίνεται για την αφαίρεση λίθων που βρίσκονται στον ουρητήρα και προκαλούν απόφραξη στον νεφρό και είτε είναι μεγαλύτερες των 5 χιλιοστών είτε μικρότερες που δεν μπορούν να αποβληθούν από μόνες τους μετά από ένα χρονικό διάστημα αναμονής.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα ή έχετε ενεργό ουρολοίμωξη θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αρχικά, ένα εύκαμπτο οδηγό σύρμα θα εισαχθεί στον ουρητήρα μέσω κυστεοσκοπίου από την ουροδόχο κύστη, μέχρι το νεφρό με την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Στη συνέχεια, ένα ειδικό τηλεσκοπικό εργαλείο που λέγεται ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στον ουρητήρα μέχρι την πέτρα, και την διασπά με τη χρήση λέιζερ ή βαλλιστικού μηχανήματος. Τα θραύσματα αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία. Συνήθως, στο τέλος του χειρουργείου αφήνεται ένας ουρητηρικός καθετήρας (stent) στον ουρητήρα και ένας καθετήρας στην κύστη. Ο καθετήρας της κύστης αφαιρείται μετά μία μέρα και έπειτα μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι.

Μετά την επέμβαση

Θα κάνετε μια ακτινογραφία για τον έλεγχο υπολειμμάτων πέτρας και της θέσης του ουρητηρικού καθετήρα.

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
  • Θα προγραμματιστεί η αφαίρεση του ουρητηρικού καθετήρα συνήθως μετά 15-30 ημέρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

 

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως η πλήρη ανάρρωση από το χειρουργείο θα κάνει τουλάχιστον 10 ημέρες και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από λίγες ημέρες.

Μπορεί να νοιώθετε ήπια συμπτώματα κατά την ούρηση που θα οφείλονται στην ύπαρξη του ουρητηρικού καθετήρα και θα περάσουν μετά μερικές ημέρες.