Κύστεις νεφρών

Περιεχόμενα
 1. Τι είναι οι κύστεις των νεφρών;
 2. Τι προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών;
 3. Ποια είναι  τα συμπτώματα των απλών κύστεων του νεφρού;
 4. Πώς γίνεται η διάγνωση των απλών νεφρικών κύστεων;
 5. Ποια είναι η θεραπεία των απλών νεφρικών κύστεων;

Τι είναι οι κύστεις των νεφρών;

Είναι απλές καλοήθεις κύστεις με ομαλά τοιχώματα, οι οποίες ξεχωρίζουν από το νεφρικό παρέγχυμα και περιέχουν διαυγές, συνήθως υποκίτρινο, υγρό.  Οι απλές κύστεις διαφέρουν από τις κύστεις που αναπτύσσονται σε άτομα που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών (PKD). Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μία κληρονομική διαταραχή, στην οποία το νεφρικό παρέγχυμα αντικαθίσταται από πολυάριθμες κύστεις. Στην πολυκυστική νόσο, μπορεί να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία, και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής να χρειάζεται αιμοκάθαρση. Οι απλές νεφρικές κύστεις δεν επηρεάζουν ποτέ τη νεφρική λειτουργία.

Η συχνότητα εμφάνισης των απλών νεφρικών κύστεων αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ατόμων ηλικίας 40-50 έχει κάποια απλή νεφρική κύστη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 50% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τι προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών;

Τα αίτια των απλών κύστεων του νεφρού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πιθανολογείται ότι γίνεται κάποια απόφραξη στα νεφρικά σωληνάρια που συλλέγουν τα ούρα, και έτσι ξεκινά η δημιουργία της κύστης. Ο ρόλος των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη των απλών κύστεων του νεφρού δεν έχει μελετηθεί.

Ποια είναι  τα συμπτώματα των απλών κύστεων του νεφρού;

Οι απλές νεφρικές κύστεις συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και δεν προκαλούν βλάβες στον νεφρό, ώστε να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία. Σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος οι κύστεις να επιμολυνθούν από κάποιο μικρόβιο. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση πόνου, πυρετού και καταβολής του ασθενούς. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που συσχετίζουν τις κύστεις με υψηλή αρτηριακή πίεση σε κάποιους  ασθενείς, η σχέση όμως αυτή δεν έχει αποδειχτεί επαρκώς.

Πώς γίνεται η διάγνωση των απλών νεφρικών κύστεων;

Συνήθως, η διάγνωση γίνεται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιου απεικονιστικού ελέγχου που γίνεται για άλλο λόγο. Όταν διαπιστωθεί κάποια κύστη, θα πρέπει να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για απλή νεφρική κύστη και όχι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του νεφρού. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι:

 • Υπερηχογράφημα νεφρών.
  Είναι μία απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση, που χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μπορεί να προσδιορίσει ότι η βλάβη είναι μία απλή νεφρική κύστη. Αν υπάρχουν ύποπτα σημεία για κάτι πιο σοβαρό, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε περαιτέρω έλεγχο.
 • Αξονική τομογραφία.
  Η εξέταση αυτή μπορεί, με μεγαλύτερη ακρίβεια, να διερευνήσει μία ύποπτη νεφρική κύστη και να αποκλείσει την ύπαρξη κακοήθειας.
 • Μαγνητική τομογραφία.
  Έχει τις ίδιες ενδείξεις με την αξονική τομογραφία στη διερεύνηση των νεφρικών κύστεων.

Ποια είναι η θεραπεία των απλών νεφρικών κύστεων;

Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία για τις απλές κύστεις των νεφρών αλλά παρακολούθηση περιοδικά με υπερήχους. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η κύστη είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί προβλήματα, θα χρειαστεί κάποια παρέμβαση. Η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η σκληροθεραπεία. Με τοπική αναισθησία και υπό υπερηχοτομογραφική παρακολούθηση, ο γιατρός μέσω του δέρματος θα παρακεντήσει με ειδική βελόνα την κύστη. Θα αδειάσει το υγρό που περιέχει και κατόπιν θα την γεμίσει με ειδικό υγρό, το οποίο ως στόχο έχει να αλλοιώσει τα τοιχώματα της κύστης, ώστε να μην ξαναγεμίσει.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αν η κύστη είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε, σήμερα πιο συχνά, λαπαροσκοπικά.