Αξονική τομογραφία

Περιεχόμενα
 1. Τι είναι η αξονική τομογραφία;
 2. Πότε χρειάζεται να γίνει αξονική τομογραφία;
 3. Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
 4. Πώς γίνεται η εξέταση;
 5. Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Τι είναι η αξονική τομογραφία;

Είναι μία μη επεμβατική διαγνωστική απεικονιστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των ακτίνων Χ και της τεχνολογίας των υπολογιστών, για να παραγάγει οριζόντιες και αξονικές (συχνά ονομάζονται φέτες) εικόνες του σώματος. Η αξονική τομογραφία μπορεί να παραγάγει λεπτομερείς εικόνες από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των μυών και του λίπους. Οι εικόνες παρέχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα λεπτομερούς διάγνωσης από αυτές της κλασικής ακτινογραφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί κάποια σκιαστική ουσία ενδοφλέβια ή από το στόμα.

Πότε χρειάζεται να γίνει αξονική τομογραφία;

Ο  ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:

 • Σε παθήσεις των νεφρών
  Όπως όγκοι, λιθίαση, τραύμα κ.ά.
 • Σε παθήσεις των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και της πυέλου
  Όπως κακοήθειες, λιθίαση κ.ά.
 • Στη διάγνωση μεταστάσεων από καρκίνους του ουροποιητικού ή των γεννητικών οργάνων.
 • Στην παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για κάποιο καρκίνο
  Ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα κάποια υποτροπή.
 • Στη διερεύνηση συμπτωμάτων από το ουροποιητικό
  Όπως η μακροσκοπική αιματουρία.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Συνήθως, χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Επειδή είναι πιθανό να χορηγηθεί κάποιο σκιαγραφικό  φάρμακο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας:

 • Αν είστε αλλεργικό άτομο ή έχετε ευαισθησία σε φάρμακα, σκιαγραφικά, ιώδιο. Θα σας χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή, ώστε να υποβληθείτε με ασφάλεια στην εξέταση.
 • Αν πάσχετε από νεφρική ανεπάρκεια, γιατί η χορήγηση του σκιαγραφικού μπορεί να την επιδεινώσει. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία εξέταση αίματος για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
 • Αν παίρνετε φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη και κυρίως μετφορμίνη (Glucophage). Μπορεί να σας ζητηθεί να τα διακόψετε ένα 24ωρο πριν από την εξέταση.
 • Στη αξονική τομογραφία, υπάρχει ακτινοβολία, η οποία είναι μικρή. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Την αξονική τομογραφία μπορεί να χρειαστεί να κάνετε είτε σαν εξωτερικός ασθενής είτε στο πλαίσιο κάποιας νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να του υποβάλετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με την εξέταση.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

 1. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε ρούχα, κοσμήματα, ζώνες ή άλλα αντικείμενα από την περιοχή του σώματος όπου θα γίνει η αξονική και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέταση.
 2. Θα τοποθετηθεί ένας φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας.
 3. Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ύπτια πάνω σε ένα ειδικό ακτινολογικό τραπέζι, το οποίο θα οδηγήσει το υπό εξέταση σημείο του σώματος μέσα σε ένα κυκλικό μηχάνημα.
 4. Κατά τη διάρκεια των λήψεων, το εξεταστικό τραπέζι μετακινείται κατά τον προσθοπίσθιο άξονα.
 5. Όταν σας ζητηθεί, θα πρέπει να παραμείνετε εντελώς ακίνητος. Ύστερα από κάποια δευτερόλεπτα, οπότε θα έχει τελειώσει η εξέταση, θα σας ενημερώσουν.
 6. Αν σας χορηγηθεί από τον φλεβοκαθετήρα σκιαστικό, μπορεί να νιώσετε έξαψη, μεταλλική γεύση στο στόμα, κεφαλαλγία, κνησμό, ναυτία και/ή τάση για  έμετο. Αυτές οι επιδράσεις συνήθως υποχωρούν σε λίγα λεπτά.
 7. Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.
 8. Μετά το τέλος της εξέτασης, μπορείτε να ντυθείτε και να αποχωρήσετε από το εργαστήριο.

Μετά την αξονική τομογραφία, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός σας θα σας πληροφορήσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για σας. Σε περίπτωση αμφιβολιών ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο όπως μαγνητική τομογραφία ή  κυστεοσκόπηση