Επέμβαση για την αντιμετώπιση υδροκήλης

Τι είναι η πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης;

Η πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ανοίγεται και αναστρέφεται ο σάκος του όρχεως, επειδή έχει μαζευτεί υγρό μέσα σε αυτόν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο στο ένα ημιόσχεο ή και στα δύο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται μελλοντικά η συλλογή νέου υγρού μέσα στο όσχεο.

Πότε γίνεται η πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης;

Η υδροκήλη πρέπει να χειρουργείται, μόνο όταν προκαλεί δυσφορία στη βάδιση και στην καθημερινή ζωή ή γίνεται αντιαισθητική λόγω του μεγέθους της. Στη βρεφική ηλικία, συστήνεται παρακολούθηση, επειδή συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της κατά τους πρώτους 12 μήνες.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο άνδρας λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή. Τότε, η αγωγή πρέπει να διακοπεί για κάποιες ημέρες πριν από το χειρουργείο, και κατά περίπτωση ο ιατρός σας μπορεί να σας αντικαταστήσει την αντιπηκτική αγωγή με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Σε περίπτωσης ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και άλλα, οι θεράποντες ιατροί φροντίζουν να είναι ο ασθενής ρυθμισμένος πριν από το χειρουργείο.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Με μία τομή μερικών εκατοστών στο ημιόσχεο, όπου υπάρχει η υδροκήλη, αποκαλύπτεται και παρασκευάζεται ο σάκος που περιλαμβάνει το υγρό. Ακολουθεί πλήρης διάνοιξη του σάκου και αναρρόφηση του υγρού. Στη συνέχεια, αναστρέφεται ο σάκος και αποκαλύπτεται ο όρχις. Αφαιρείται με το ψαλίδι το περιττό τοίχωμα του σάκου, και τα τοιχώματα ράβονται μεταξύ τους πίσω από τον όρχι. Ο όρχις τοποθετείται ξανά μέσα στο όσχεο, ενώ δίνεται προσοχή στο να μη συστραφεί ο άξονάς του. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι μία ημέρα.

Μετά την επέμβαση

  • Παίρνοντας εξιτήριο, θα λάβετε οδηγίες:
  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας.
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.
  • Για την μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
  • Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.                  

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί 2 εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητά σας. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα στο όσχεο, το οποίο, εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα, δεν έχει καμία συνέπεια στον ασθενή.