Τοποθέτηση ορχικού ενθέματος

Τι είναι η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος;

Η απουσία του όρχεως προκαλεί ψυχολογική τραυματική εμπειρία για άντρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος, δηλαδή ψεύτικου όρχεως φτιαγμένου συνήθως από σιλικόνη, ή μπαλονιού γεμισμένου με ειδικό υγρό, μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή και στην εξάλειψη αυτού του προβλήματος.

Πότε γίνεται η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος;

Το ορχικό ένθεμα τοποθετείται σε  περιπτώσεις πρωτογενούς απουσίας του όρχεως, όπως στην ανορχία ή στην κρυψορχία, όπου ο όρχις είναι μέσα στην κοιλιά και δεν μπορεί να εντοπιστεί ή έχει συρρικνωθεί. Επίσης, τοποθετείται σε περιπτώσεις αφαίρεσης του όρχεως λόγω κακοήθειας ή νέκρωσης ύστερα από παραμελημένη συστροφή.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον βασικό προεγχειρητικό έλεγχο με εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει τηρήσει τις βασικές προεγχειρητικές οδηγίες, δηλαδή να είναι νηστικός για 8 ώρες πριν από το χειρουργείο, να μην έχει πιει νερό και να μην έχει καπνίσει. Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα, οι θεράποντες ιατροί φροντίζουν να είναι ο ασθενής ρυθμισμένος πριν από το χειρουργείο.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η αναισθησία που συνήθως χορηγείται είναι γενική και πιο σπάνια ραχιαία. Κατά την επέμβαση, γίνεται μία μικρή τομή στο ημιόσχεο και το ορχικό ένθεμα τοποθετείται στο σημείο, όπου φυσιολογικά θα έπρεπε βρίσκεται ο όρχις. Οι προθέσεις των όρχεων κατασκευάζονται με ειδική εγκοπή, όπου τοποθετείται στηρικτικό ράμμα στο όσχεο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετακίνηση του ενθέματος μέσα στο όσχεο.

Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι συνήθως μία ημέρα.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο, θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας.
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.
  • Για τη μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
  • Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες και συνήθως σε 1 εβδομάδα, μέχρι να επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητά σας. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση, σε μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα ή φλεγμονή στο όσχεο, το οποίο, εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα, δεν έχει καμία συνέπεια στον ασθενή.