Laser προστατεκτομή

Τι είναι η Laser προστατεκτομή;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση με χρήση Laser που εφαρμόζεται σε ασθενείς με προβλήματα ούρησης τα οποία οφείλονται σε καλοήθη διόγκωση του προστάτη.

To λέιζερ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί αιμορραγία κατά την διάρκεια της επέμβασης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί την επέμβαση εκλογής για ασθενείς με διαταραχές πήξης του αίματος ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά και δεν μπορούν να τα διακόψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πότε γίνεται TURP;

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς

 • που δεν βελτιώνονται με την λήψη φαρμάκων
 • που υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορές (επίσχεση ούρων= πλήρης αδυναμία ούρησης)
 • με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα
 • με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
 • με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων
 • με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα
 • που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε  μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας

Η Lazer προστατεκτομή επιλέγεται στους ασθενείς που ο όγκος του προστάτη δεν ξεπερνάει τα 80ml.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή απαιτείται να την διακόψετε κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με αναισθησία και συνήθως προτιμάται η ραχιαία. Αυτό σημαίνει ότι μια ένεση γίνει στην σπονδυλική στήλη η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε από την μέση και κάτω και να μην μπορείτε  να κινήσετε τα πόδια σας. Η δράση της είναι περίπου 3 με 4 ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί γενική αναισθησία. Η επέμβαση γίνεται μέσω ενός ειδικού εργαλείου που εισάγεται από την άκρη του πέους μέσα στην ουρήθρα. Στο εργαλείο αυτό υπάρχει μια ειδική κάμερα η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την περιοχή της επέμβασης σε μια οθόνη. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον γιατρό σας να χειρουργήσει τον προστάτη χωρίς να κάνει κάποια τομή στο δέρμα.

Από το ειδικό εργαλείο θα περάσει μια ειδική ίνα του λέιζερ. Θα ακούσετε πράσινο λέιζερ επειδή  το μήκος κύματος που εκπέμπει το λέιζερ εμφανίζεται ως πράσινο φως. Το φως αυτό όταν πέφτει πάνω στον ιστό του προστάτη έχει την ιδιότητα να τον εξαχνώνει. Στο τέλος της επέμβασης θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας και θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας.

Τι θα συμβεί μετά  την επέμβαση;

Το επόμενο πρωί μετά το χειρουργείο θα αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας, θα ουρήσετε και θα πάρετε εξιτήριο από την κλινική. Με το εξιτήριο πάρετε οδηγίες:

 • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
 • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Για τον χρόνο που μπορείτε να ξεκινήσετε σεξ
 • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ούρα θε έχουν ροζ χρώμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να έχετε συχνουρία και επιτακτική ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών  παρατηρείται απουσία εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν μελλοντικά.

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση και για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τη καθοδήγηση του γιατρού σας μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες σας.