Αναστόμωση σπερματικών πόρων

 

Τι είναι η αναστόμωση των σπερματικών πόρων;

Η αναστόμωση των σπερματικών πόρων, δηλαδή των σωληνάριων εκείνων που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα προς τα έξω, είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία επανενώνονται τα άκρα του σπερματικού πόρου.

Πότε γίνεται η αναστόμωση των σπερματικών πόρων;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για επανένωση των σπερματικών πόρων στην χώρα μας είναι η αποφρακτική αζωοσπερμία, κατά την οποία τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να περάσουν το κανάλι των σπερματικών πόρων λόγω απόφραξης, συνήθως ύστερα από λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεράποντας ιατρός αφαιρεί το αποφραγμένο κομμάτι και επανενώνει τα άκρα του σπερματικού πόρου. Εξάλλου, επανένωση των σπερματικών πόρων απαιτείται λόγω τραυμάτων ή ύστερα από επεμβάσεις αντρικής αντισύλληψης που περιλαμβάνουν την απολίνωση (δέσιμο) των σπερματικών πόρων. Η τελευταία πρακτική είναι πολύ συνηθισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι στην Ελλάδα. Οι άντρες που έχουν προβεί σε απολίνωση των σπερματικών τους πόρων για λόγους αντισύλληψης ζητούν την επανένωσή τους, όταν αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε τεκνοποίηση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον βασικό προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει τηρήσει τις βασικές προεγχειρητικές οδηγίες, δηλαδή να είναι νηστικός για 8 ώρες πριν από το χειρουργείο, να μην έχει πιει νερό και να μην έχει καπνίσει. Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα, οι θεράποντες ιατροί φροντίζουν να είναι ο ασθενής ρυθμισμένος πριν από το χειρουργείο.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η αναισθησία που συνήθως χορηγείται είναι γενική και πιο σπάνια ραχιαία. Ανάλογα με την περίπτωση, γίνεται μία τομή υψηλά στο όσχεο ή στη βουβωνική χώρα. Εκεί, ανευρίσκονται και επανενώνονται τα κομμένα στόμια των βουβωνικών πόρων.

Πριν από την επέμβαση, πρέπει να βεβαιωθεί ο θεράποντας ιατρός ότι ο άντρας παράγει σπερματοζωάρια. Πρέπει, δηλαδή, ο άντρας να έχει ήδη παιδιά ή να φέρει φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα που έχει γίνει πριν από την απολίνωση των πόρων του. Διαφορετικά, ο θεράποντας ιατρός μπορεί να προτείνει βιοψία του όρχεως, αναζήτηση σπερματοζωαρίων και κατάψυξη ιστού, πριν προχωρήσει στην αναστόμωση.

Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι μία ημέρα.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο, θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας.
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.
  • Για την μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
  • Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 5-6 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα, μέχρι να επιτραπεί η επιστροφή στην πλήρη δραστηριότητα. Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση.