Πεεκτομή (ολική – μερική)

Πεεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την επέμβαση του καρκίνου του πέους.

Τι είναι;

Είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται για την επέμβαση του καρκίνου του πέους. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί να γίνει ολική η μερική πεεκτομή.

Στην μερική πεεκτομή συνήθως αφαιρείται το κεφάλι και συχνά ένα τμήμα από το σώμα του πέους. Γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί ο άξονας του πέους ώστε ο ασθενής να μπορεί να ουρεί σε όρθια θέση και σε κάποιες περιπτώσεις να  έχει σεξουαλική επαφή. Η ολική πεεκτομή γίνεται σε πιο εκτεταμένους όγκους. Αφαιρείται όλο το σώμα του πέους και για την αντιμετώπιση του θέματος της ούρησης γίνεται ένα στόμιο της ουρήθρας στο δέρμα του περινέου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ούρηση να γίνεται σε καθιστή θέση.

Πότε γίνεται;

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που το στάδιο της νόσου δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο συντηρητικές θεραπείες (π.χ Laser, ακτινοβολία) ώστε να διατηρηθεί το πέος.                                       

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή επισκληρίδιος αναισθησία. Αρχικά, ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και αποστειρώνεται η περιοχή. Μετά την διενέργεια της πεεκτομής τοποθετείται ουροκαθετήρας . Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 5 ημέρες. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Ενδέχεται τα πρώτα 24ωρα να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή της επέμβασης που αντιμετωπίζεται με αναλγητικά.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • τον χρόνο που θα πρέπει να περάσει μέχρι να αφαιρέσετε τον ουροκαθετήρα.

Θα χρειαστεί περίπου 2 εβδομάδες να απέχετε από κάθε είδους άσκησης και έντονης σωματικής καταπόνησης.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Σε περίπτωση που υποβληθείτε σε ολική πεεκτομή  θα ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τον τρόπο ούρησης (η οποία θα πρέπει να γίνεται σε καθιστή θέση) μετά που θα αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας. Ένας μικρός κίνδυνος της επεμβάσεις είναι να προκύψει κάποια φλεγμονή στο χειρουργικό τραύμα η οποία αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.  Ανάλογα με τον αποτέλεσμα της βιοψίας θα σας προταθεί το κατάλληλο σχήμα παρακολούθησης και αν πρέπει να υποβληθείτε σε κάποια συμπληρωματική θεραπεία.