Τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων

Τι είναι;

Είναι η τοποθέτηση προθέσεων εντός του σώματος του πέους για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πότε γίνεται;

Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες όπως τα φάρμακα και τις ενδοπεϊκές ενέσεις και θέλουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και αποστειρώνεται η περιοχή. Διενεργείται τομή μεταξύ πέους και οσχέου και τοποθετείται η πρόθεση σε κάθε σηραγγώδες σώμα. Στο τέλος της επέμβασης η τομή καλύπτεται με επίθεμα. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες.

Συχνά απαιτείται τοποθέτηση καθετήρα που αφαιρείται συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Ενδέχεται τα πρώτα 24ωρα να αισθάνεστε πόνο στην περιοχή της επέμβασης που υφίεται με αναλγητικά.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • τον χρόνο που θα πρέπει να περάσει πριν χρησιμοποιήσετε την πρόθεση (περίπου ένα μήνα).

Θα χρειαστεί για 2 εβδομάδες να απέχετε από κάθε είδους άσκησης και καταπόνησης.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τον τρόπο χρήσης της εμφυτευμένης συσκευής. Οι πιθανοί κίνδυνοι της επεμβάσεις είναι το τεχνικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει και η φλεγμονή. Η πιθανότητα τεχνικού προβλήματος με της νέας τεχνολογίας προθέσεις έχει μειωθεί σε <5% στα 5 έτη, ενώ ο κίνδυνος της επιμόλυνσης αποφεύγεται με συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών. Οι πιθανότητες των επιπλοκών αυξάνονται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ανασοκατεσταλμένους και ασθενείς με τραύματα σπονδυλικής στήλης.