Οπτική ουρηθροτομή

Τι είναι;

Είναι η διατομή  στενώματος της ουρήθρας μέσω ενδοσκόπησης

Πότε γίνεται η οπτική ουρηθροτομή;

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των στενωμάτων της ουρήθρας. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για στενώματα μικρότερα του 1,5 εκ.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του καρδιολόγου.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα.  Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του στενώματος. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα διενεργείται διάνοιξη του στενώματος. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας.

Η παραμονή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες.

Ο χρόνος αφαίρεσης του καθετήρα εξαρτάται από την έκταση, την θέση και την αιτία του στενώματος και κυμαίνεται μεταξύ 1 και 6 εβδομάδων.

Εναλλακτική επέμβαση αποτελεί η διατoμή του στενώματος με την χρήση τεχνολογίας laser. Έρευνες έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα των δύο αυτών επεμβάσεων είναι παρόμοια.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να έχετε αίσθημα καύσους στην ουρήθρα ενώ στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Επίσης, η παρουσία καθετήρα μπορεί να προκαλέσει σπασμό της κύστης και έντονο πόνο, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων.

Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση, ωστόσο η πιο συχνή επιπλοκή είναι η επανεμφάνιση του στενώματος.

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.