Διαταραχές της εκσπερμάτισης

Περιεχόμενα
  1. Η εκσπερμάτιση
  2. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση
  3. Αδυναμία εκσπερμάτισης

Η εκσπερμάτιση

Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και, φυσιολογικά, συμβαίνει συγχρόνως με τον οργασμό. Προκαλείται από διέγερση του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος, με συνέπεια τις περισταλτικές κινήσεις των μυών της επιδιδυμίδας και του σπερματικού πόρου.

Ένας μικρός όγκος υγρού που περιέχει σπερματοζωάρια αποθηκευμένα στην επιδιδυμίδα, στον σπερματικό πόρο και στη λήκυθο του σπερματικού πόρου οδηγείται προς την προστατική ουρήθρα. Εκεί, αναμειγνύεται με τα 2-3 ml των αλκαλικών εκκρίσεων των σπερματοδόχων κύστεων, ενώ συγχρόνως η σύσπαση των μυών του προστάτη προσθέτει 1-2 ml υδαρούς υπόξινου προστατικού εκκρίματος.

Το σύνολο του εκκρίματος, συνολικού όγκου 3-5ml, πορεύεται προς την ουρήθρα και τέλος οι συσπάσεις του βολβοσηραγγώδους και των ισχιοσηραγγωδών μυών οδηγούν στην εκτίναξη του σπέρματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, κλείνει ο αυχένας της ουροδόχου κύστης, για να μην κατευθυνθεί το σπέρμα προς την κύστη και έχουμε τη λεγόμενη παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση παρουσιάζεται στους περισσότερους άντρες που έχουν υποβληθεί σε προστατεκτομή για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Αντίθετα, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη, παρατηρείται απουσία εκσπερμάτισης, παρότι ο οργασμός διατηρείται.

Παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε ένα μέρος των ασθενών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που παίρνουν φάρμακα, για να πετύχουν καλύτερη ούρηση.

Αδυναμία εκσπερμάτισης

Μπορεί, επίσης, να παρατηρηθεί αδυναμία εκσπερμάτισης, ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις λόγω καταστροφής των νεύρων της εκσπερμάτισης, καθώς και όταν συνυπάρχουν νευρολογικά αίτια ή ψυχολογικοί ανασταλτικοί παράγοντες.

Επίσης ορισμένα φάρμακα, κυρίως ψυχιατρικά, συνδέονται με τη διαταραχή αυτή.