Έλεγχος αριθμού σπερματοζωαρίων

Περιεχόμενα

1. Κατανάλωση μπέικον
2. Χρήση σάουνας
3. Υπερβολικό άγχος
4. Χρήση του φορητού υπολογιστή (laptop)
5. Έκθεση σε φυτοφάρμακα
6. Κάπνισμα Μαριχουάνας

Υπάρχουν έξι (6) συνήθειες που πιθανώς οι άνδρες δε συνειδητοποιούν ότι καταστρέφουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.

Οι άντρες ανησυχούν πάρα πολύ για την ποσότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν, αλλά συχνά ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του σπέρματός τους για την αναπαραγωγή. Δυστυχώς, περίπου 15% των ζευγαριών δεν καταφέρνουν να συλλάβουν παιδί μετά από ένα χρόνο ή και παραπάνω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, που σχετίζονται με την παραγωγή, την κινητικότητα (ικανότητα ευέλικτης και αβίαστης κίνησης) και τον αποκλεισμό των σπερματοζωαρίων. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνού περιορίζουν την παραγωγή σπέρματος και καταστρέφουν την ποιότητά του. Αλλά ποιοι είναι κάποιοι άλλοι συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να εκμηδενίσουν την πιθανότητα ενός άνδρα να τεκνοποιήσει; Παρακάτω ακολουθούν έξι (6) συνήθειες που οι άνδρες δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

1. Κατανάλωση μπέικον

Το τραγανιστό μπέικον είναι αναμφίβολα πεντανόστιμο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Πρόσφατα εκπονήθηκε μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Harvard με τη συμμετοχή 156 ανδρών υποψήφιων για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ((IVF). Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Myriam Afeiche και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες κάθε συμμετέχοντα και της συντρόφου του, και ειδικότερα τη συχνότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, λευκού κρέατος, πουλερικών και ψαριών. Οι άνδρες που κατανάλωναν μισή μερίδα ή περισσότερο επεξεργασμένο κρέας την ημέρα παρουσίαζαν φυσιολογικού σχήματος σπέρμα 5,5%, συγκριτικά με ποσοστό 7,2% σε άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι άντρες που κατανάλωναν μία καλή μερίδα ψάρι παρουσίαζαν βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.

“Καταδείχθηκε ότι η λήψη επεξεργασμένου κρέατος μειώνει την ποιότητα σπέρματος, ενώ η κατανάλωση ψαριού βελτιώνει την ποιότητα του» εξηγεί η Dr. Afeich.

2. Χρήση σάουνας

Εάν ψάχνετε έναν υγιή τρόπο να αποβάλλετε από το σώμα σας όλες τις τοξίνες, καλό θα ήταν να αποφύγετε να πηγαίνετε στη σάουνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία ζήτησαν από 10 υγιείς Φιλανδούς άνδρες, 30-39 ετών, να κάνουν σάουνα για 15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα επί τρείς μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες της μελέτης παρουσίαζαν φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων πριν να ξεκινήσει το παραπάνω πρόγραμμα και δεν είχαν χρησιμοποιήσει τη σάουνα όλη τη προηγούμενη χρονιά. Επίσης, πριν και μετά από κάθε 15λεπτη επίσκεψη στη σάουνα γινόταν λήψη αιματολογικών δειγμάτων και δειγμάτων σπέρματος, καθώς και μέτρηση θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου. Ο αριθμός και η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μειώθηκαν σημαντικά μετά από τρεις μήνες 15λεπτων συνεδριών, και παρέμειναν χαμηλά τους τρεις μήνες που ακολούθησαν μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, η παραγωγή σπέρματος επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από έξι μήνες.

"Στους άνδρες που αναζητούν θεραπεία για την υπογονιμότητα, θα πρέπει να συστήνεται αποφυγή θέρμανσης των όρχεων και ιδιαίτερα έκθεσης σε σάουνα (σε εκείνες τις χώρες όπου χρησιμοποιείται ευρέως)», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Carlo Foresta στη LiveScience.

3. Υπερβολικό άγχος

Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη υγεία μας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της ανδρικής υπογονιμότητας. Πρόσφατη μελέτη συμπεριλάμβανε 193 άνδρες, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή. Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση μίας υποκειμενικής και αντικειμενικής κλίμακας. Δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκαν από τεχνικούς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας αναφορικά με τη μορφολογία, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι βίωσαν αγχώδη γεγονότα στην προσωπική τους ζωή, παρουσίασαν εξασθένηση της γονιμότητας, ενώ το άγχος στην επαγγελματική ζωή δεν κατέδειξε καταστροφική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος βρέθηκε να οδηγεί σε μείωση επιπέδων τεστοστερόνης.

"Οι άνδρες που βιώνουν άγχος είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, και το σπέρμα που διαθέτουν έχει μεγλύτερες πιθανότητες να είναι παραμορφωμένο ή διαταραγμένης κινητικότητας» δηλώνει ο Dr. Pam Factor-Litvak, κύριος συγγραφέας και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Mailman School of Public Health. Αυτά τα ελλείμματα θα μπορούσαν να συσχετισθούν με προβλήματα υπογονιμότητας».

4. Χρήση του φορητού υπολογιστή (laptop)

Ασφαλώς έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να δουλεύετε τον φορητό υπολογιστή ακουμπώντας τον πάνω στα πόδια σας, γιατί η θερμότητα μπορεί να εξασθενήσει το σπέρμα σας, αλλά ίσως δε γνωρίζετε ότι ακόμα και μία σύνδεση υπολογιστή με Wi-Fi μπορεί να παρεμποδίσει την ανδρική γονιμότητα. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility (Γονιμότητα και Στειρότητα), ελήφθησαν 29 δείγματα σπέρματος από υγιείς άνδρες και τοποθετήθηκαν κάτω από laptop με ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο (Internet) επί ώρες. Οι ερευνητές ρύθμισαν το laptop να ‘κατεβάζει’και να ‘ανεβάζει’ πληροφορίες, κι έτσι το Wi-Fi ήταν σε συνεχή χρήση. Για να αποδειχθεί ότι η θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα κλιματισμού για να διατηρήσει το laptop στους 77 βαθμούς. Η ακτινοβολία από τη σύνδεση Wi-Fi προκάλεσε καταστροφή του DNA και μείωσε την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

5. Έκθεση σε Φυτοφάρμακα

Η έκθεση σε παρασιτοκτόνα έχει ενοχοποιηθεί για μία πληθώρα επιπλοκών υγείας, όπως συγγενείς ανωμαλίες, νευρογενείς βλάβες, καρκινογένεση, ακόμα και μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων.  Μία ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington διερεύνησαν 17 πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν τις επιδράσεις συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων επάνω στην ανδρική υπογονιμότητα. Οι ερευνητές στόχευαν σε μελέτες που ενείχαν πυρεθροειδή και οργανοφωσφορικά, δύο παρασιτοκτόνα στα οποία εκτίθενται συχνά οι άνθρωποι. Από τις 17 μελέτες, στις 15 αναφέρθηκε σημαντική έκπτωση στην ποιότητα του σπέρματος που προκλήθηκε από την έκθεση στα φυτοφάρμακα. Σχεδόν όλες οι μελέτες κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε, ενώ κάποιες μελέτες ανέφεραν δυσκολία στην κινητικότητα του σπέρματος.

6. Κάπνισμα Μαριχουάνας

Με όλη την έρευνα που έχει έρθει στο φως για τις υποτιθέμενες υγιεινές επιδράσεις της μαριχουάνας, πιθανώς είναι δύσκολο να αποδεχθούν οι άνδρες τι επιφέρει η κάνναβις στο θέμα της γονιμότητας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo που εξέτασαν την ποιότητα και συγκέντρωση του σπέρματος σε τακτικούς καπνιστές μαριχουάνας, βρήκαν ότι τα σπερματοζωάρια τους ‘εξουθενώνονταν’ πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο ωάριο, γιατί κολυμπούσαν υπερβολικά γρήγορα και ασυγχρόνιστα. Θέλοντας να εξετάσει την επίδραση που επιδέχεται το σπέρμα από το κύριο συστατικό στοιχείο της μαριχουάνας , την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα σπέρματος από 22 άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον 14 φορές την εβδομάδα επί 5 χρόνια. Οι εργαστηριακές δοκιμασίες επιβεβαίωσαν ότι όταν τα σπερματοζωάρια εκτίθονταν στην THC, αυτά κολυμπούσαν ‘σπασμωδικά’ και δεν κατάφερναν να προσκολληθούν στο ωάριο και, κατά συνέπεια, δεν ξεκινούσε η διεργασία της αναπαραγωγής.

«Τα σπερματοζωάρια των καπνιστών μαριχουάνας κινούνται υπερβολικά γρήγορα και με λάθος χρονισμό» λέει ο κύριος ερευνητής Dr. Lani Burkman. Αυτά τα σπερματοζωάρια εξουθενώνονται πριν καταφέρουν να προσεγγίσουν το ωάριο και είναι ανίκανα για αναπαραγωγή».