Ουρηθρογραφία

Τι είναι η ουρηθρογραφία;

Είναι μία ακτινολογική εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων της ουρήθρας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ένα σκιαγραφικό φάρμακο περνάει από την ουρήθρα, ενώ παράλληλα λαμβάνονται ακτινογραφίες. Γίνεται με ένα εξωτερικό μηχάνημα που παράγει ακτίνες Χ, οι οποίες διαπερνούν το σώμα, και η απεικόνιση των οργάνων πραγματοποιείται πάνω σε ένα ειδικό φιλμ.  Όταν η εξέταση γίνεται με έγχυση του σκιαστικού φαρμάκου από το στόμιο της ουρήθρας μέσω ενός καθετήρα, ονομάζεται ανιούσα ουρηθρογραφία. Στην περίπτωση όπου η εξέταση γίνεται κατά τη φάση της ούρησης ονομάζεται κατιούσα ουρηθρογραφία.

Πότε χρειάζεται να γίνει ουρηθρογραφία;

Ο  γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση κάκωσης της ουρήθρας (συνήθως με παρουσία αίματος).
  • Όταν υπάρχουν συμπτώματα, όπως συχνουρία, μειωμένη ακτίνα ούρησης, που μπορεί να οφείλονται σε στένωμα της ουρήθρας.
  • Για την αξιολόγηση του αποτελέσματος, ύστερα από κάποια χειρουργική επέμβαση στην ουρήθρα.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για το αν είστε αλλεργικό άτομο, ειδικά σε σκιαστικά και φάρμακα. Παρόλο που το σκιαστικό δεν εγχέεται άμεσα στην φλέβα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αγωγή προληπτικά, για να σας προφυλάξει από μία πιθανή αλλεργική αντίδραση. Επίσης, δεν πρέπει να κάνετε την εξέταση, αν πάσχετε από ενεργή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Στην ουρηθρογραφία, υπάρχει ακτινοβολία. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Ουρηθρογραφία μπορεί να χρειαστεί να  κάνετε είτε ως εξωτερικός ασθενής είτε στο πλαίσιο κάποιας νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να υποβάλετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:

  • Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε ρούχα, κοσμήματα, ζώνες ή άλλα αντικείμενα από την περιοχή της κοιλιάς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέταση.
  • Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ύπτια πάνω σε ένα ειδικό ακτινολογικό τραπέζι.
  • Ένα μηχάνημα που παράγει ακτίνες Χ θα τοποθετηθεί μπροστά από τα γεννητικά όργανα σας, ενώ πίσω από την πλάτη, σε μία ειδική θήκη, θα τοποθετηθεί μία ειδική κασέτα που περιέχει το φιλμ.
  • Στην περίπτωση της ανιούσας ουρηθρογραφίας, ο γιατρός σας με έναν ειδικό καθετήρα που θα τοποθετήσει στο έξω στόμιο της ουρήθρας θα αρχίσει να εγχέει σκιαστικό φάρμακο προς την κύστη. Στη φάση αυτή, θα λαμβάνονται ακτινογραφίες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική. Ο πόνος είναι ανεκτός, αφού θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.
  • Στην περίπτωση της κατιούσας, θα τοποθετηθεί ένας ουροκαθετήρας στην ουροδόχο κύστη. Μέσω αυτού, θα πληρωθεί η κύστη με ένα διάλυμα που περιέχει το σκιαστικό και θα αφαιρεθεί ο καθετήρας. Όταν σας ζητηθεί, θα πρέπει να ουρήσετε, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται ακτινογραφίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μετά το τέλος της εξέτασης, μπορείτε να ντυθείτε και να αποχωρήσετε από το εργαστήριο.

Μετά την ουρηθρογραφία, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερνές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια δυσουρία για ένα περίπου 24ωρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και μία μικρή εκροή αίματος από την ουρήθρα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο ( π.χ. κυστεοσκόπηση).