Για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας σύστησε μια επιτροπή για να προτείνει νέο σύστημα εκπαίδευσης στην Ουρολογία, καθώς και νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Η επιτροπή έχει στηριχθεί στην πρόταση που είχε επεξεργασθεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία στο παρελθόν. Επίσης, ένας νέος νόμος έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στις επιστημονικές εταιρίες.
Υπάρχουν νέοι άντρες με χρόνια προστατίτιδα που έρχονται στο ιατρείο και ζητούν βοήθεια για προβλήματα στύσης. Όταν συνυπάρχουν περισσότερα του ενός αίτια πώς γίνεται η διάγνωση; Τα θεραπεύουμε ταυτόχρονα; Και το κυριότερο με ποιον τρόπο;
Η ριζική προστατεκτομή είναι μια δύσκολη επέμβαση που κρύβει ακόμη και για τον έμπειρο χειρουργό πολλές παγίδες. Μια τέτοια περίπτωση θα παρακολουθήσουμε να εξελίσσεται, με εντοπισμό σε κρίσιμα σημεία και τις επιπλοκές. Ακόμη η αντιμετώπιση των μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι κάτι στο οποίο ελάχιστοι Ουρολόγοι έχουν εκπαιδευτεί.
Τι καινούργιο μπορούμε να εφαρμόσουμε λοιπόν στη διάγνωση και αντιμετώπιση της λιθίασης, τις ενδοουρολογικές επεμβάσεις και τι είναι έτοιμο προς χρήση από τις νέες τεχνολογίες;.
Τα συρίγγια αποτελούν έναν εφιάλτη για τον χειρουργό. Τί πρέπει να προσέχουμε για να τα αποφύγουμε; Πώς μπορούμε να τα διαγνώσουμε διεγχειρητικά; Ποιες είναι οι βασικές αρχές στην αντιμετώπισή τους;
Οι υποψίες για παρουσία καρκίνου είναι συχνές. Όπως επίσης και οι θετικές βιοψίες. Και πάντα ο Ουρολόγος και ο ασθενής θέλουν να ξέρουν πόσο επικίνδυνος είναι ο καρκίνος, πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί, πότε θα υποτροπιάσει; Τελικά πότε και πως θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει; Υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι βιοδείκτες αλλά πόσο χρήσιμοι είναι9; Και πότε αξίζει να χρησιμοποιηθούν;
Οι δεξιότητες επικοινωνίας ιατρού - ασθενή έχουν απασχολήσει το Σχολείο και παλιότερα. Τα τελευταία, όμως, χρόνια, έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως εξίσου απαραίτητες με τις χειρουργικές δεξιότητες. Ετοιμαστείτε, επομένως, για ένα βιωματικό σεμινάριο που θα μας δώσει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τις κρίσιμες αρχές των περίφημων soft skills.
Αν και πρόκειται για την πιο συχνή πάθηση, στα νοσοκομεία που εκπαιδευτήκαμε, εξακολουθούν
να υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Ένα δύσκολο περιστατικό αναδεικνύει πολλά θεραπευτικά διλήμματα.
Οι εικονικοί ασθενείς είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή ενότητα στους συμμετέχοντες. Όλοι μαζί, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή προσπαθούμε βήμα-βήμα να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό με πολλά ερωτήματα. Η λιθίαση αποτελεί μια πάθηση που προβληματίζει τόσο ως προς στην αντιμετώπιση, όσο και ως προς την, μετά την επέμβαση, πρόληψη.
Τι καινούργιο στην λειτουργική Ουρολογία; Διαταραχές ούρησης - ΚΥΠ – ακράτεια – Υπογονιμότητα και Στυτική δυσλειτουργία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις.
Ξαφνικά όλα ανατρέπονται. Η μαγνητική τομογραφία εισβάλλει στη διάγνωση πριν από τη βιοψία και όχι μόνο. Η πολυπαραμετρική MRI γίνεται καθημερινό εργαλείο για τους Ουρολόγους. Αλλά τι γνωρίζουμε γι’ αυτήν; Πόσο καλά καταλαβαίνουμε την βαθμονόμηση του PiRADS; Ήρθε καιρός να τα γνωρίσουμε.
Η συχνή και μακροχρόνια έκθεση του επαγγελματία της υγείας σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες συνεπάγεται την υπερκόπωση και εξάντλησή του. Οι συνέπειες της εξάντλησης αυτής δεν αφορούν μόνο στη φυσική κατάσταση του ατόμου, αλλά και στη συμπεριφορά του τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική του ζωή. Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας;
Μετά από 30 χρόνια σιωπής, η μεγάλη ανατροπή όχι μόνο συνέβη αλλά ξαναγράφει τα κεφάλαια
της αντιμετώπισης μέσα από τα θαύματα της ανοσοθεραπείας. Γνωρίζουμε όμως κάτι για τα checkpoints; Πού βασίζεται η σύγχρονη ανοσοθεραπεία; Τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν τί προσφέρουν;
Στην ακράτεια πολύ συχνά δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο μείωση των συμπτωμάτων. Ο ασθενής ταλαιπωρείται και ο Ουρολόγος δεν μπορεί να βρει τη λύση. Ένα δύσκολο περιστατικό αναδεικνύει πολλά θεραπευτικά διλήμματα.
Πολλά έχουν αλλάξει στον καρκίνο του προστάτη και ακόμη περισσότερα αλλάζουν. Μέσα από ένα περιστατικό πολλά από αυτά που άλλαξαν και ίσως δεν τα ξέρουμε.
Η ογκολογία είναι το πιο γρήγορα εξελισσόμενο κομμάτι της Ουρολογίας τα τελευταία χρόνια. Ιστορικές μελέτες δημοσιεύθηκαν τη χρονιά που πέρασε που άλλαξαν τα δεδομένα. Ας τις σχολιάσουμε.
Σταδιακά, πρέπει να αναθεωρήσουμε την κλινική πρακτική στις βιοψίες προστάτη. Η διορθική βιοψία χάνει έδαφος, η μαγνητική έχει μπει για τα καλά, ενώ η απεικόνιση με υπερήχους συχνότητας 29Hz πρόβαλε ως εναλλακτική.