Urotour 2015 Cambridge

Κέντρο Αριστείας: Department of Urology, Addenbrooke's Hospital, Cambridge University Hospitals NHS Trust

Πόλη: Cambridge, UK

Clinical Director: Prof. Nimish Shah                  

Ημερομηνίες επίσκεψης: 03-10 Μαΐου 2015

Εκπαιδευόμενοι: Κοζυράκης Διομήδης (Αθήνα)

                           Αδαμόπουλος Βασίλειος (Καβάλα)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Κοζυράκης Διομήδης

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

 

Την χρονική περίοδο 3-10 Μαΐου 2015 είχα την δυνατότητα, μέσω του προγράμματος Urotour του ΙΜΟΠ, να επισκεφτώ και να παρακολουθήσω τις δραστηριότητες της ουρολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Addenbrook’s στο Cambridge.

Πρόκειται για ένα νοσοκομείο με μια από τις πλέον αναγνωρισμένες ουρολογικές κλινικές σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην διαγνωστική και θεραπευτική των παθήσεων του προστάτη, χωρίς όμως να είναι λιγότερο σημαντική σε ποσότητα και ποιότητα η δουλειά που γίνεται στους λοιπούς τομείς της χειρουργικής ουρολογίας.

Είναι ένα από τα πρώτα νοσοκομεία στην Μ. Βρετανία που απέκτησε σύστημα ρομποτικής χειρουργικής, ενώ πλέον διαθέτει το νεότερο σύστημα Da Vinci Si με τέσσερεις ρομποτικούς βραχίονες. Έτσι η ριζική προστατεκτομή έχει πραγματικά μετατραπεί σε μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική θεραπεία με το 80% των ασθενών να εξέρχεται του νοσοκομείου την επομένη μέρα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η χειρουργική δεινότητα των prof. Nimish Shah και prof. Ola Bratt. Αξιοσημείωτο είναι ότι μας δόθηκε η δυνατότητα να εξοικειωθούμε με την χρήση και λειτουργία του ρομπότ στον σχετικό εξομοιωτή πραγματοποιώντας απλές χειρουργικές πράξεις.

Οι βιοψίες προστάτη πραγματοποιούνται με διαπερινεϊκή προσπέλαση υπό διορθική καθοδήγηση μέσω Η/Υ. Ο Η/Υ επιτρέπει την συγχώνευση (fusion) της απεικόνισης του προστάτη με MRI και εκείνης με τον διορθικό υπέρηχο ώστε τελικά τα παθολογικά ευρήματα της μαγνητικής απεικόνισης να μεταφέρονται και στην οθόνη  του υπερήχου ενώ ο Η/Υ υπολογίζει την με εξαιρετική ακρίβεια την πορεία της βελόνας βιοψίας. Με την τεχνική αυτή καθίσταται εφικτή η λήψη ιστοτεμαχίων, τόσο δειγματοληπτικά όσο και εστιασμένα στην ύποπτη περιοχή, από οποιοδήποτε σημείο του προστάτη χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της ουρήθρας.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την θεραπεία των παθήσεων του νεφρού με λαπαροσκοπική τεχνική καθώς και για την ΚΥΠ με εκπυρήνηση του αδενώματος με holmium laser (HoLep).

Όπως φυσικά αναμένεται για ένα νοσοκομείο αναφοράς, το σύστημα αρχειοθέτησης των ασθενών, είτε των εξωτερικών ιατρείων είτε των νοσηλευόμενων, είναι πλήρως μηχανογραφημένο.  Ακόμα και η καθημερινή επίσκεψη στους θαλάμους γίνεται με φορητό Η/Υ και όλες οι νοσηλευτικές και οι ιατρικές πληροφορίες καταχωρούνται ηλεκτρονικά και είναι διαθέσιμες σε κάθε πιστοποιημένο γιατρό που θα τις αναζητήσει. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η γραφειοκρατία και η κοπιώδης αναζήτηση ιατρικών φακέλων για την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών.

Καθότι στο νοσοκομείο δίνεται σημασία όχι μόνο στον κλινικό αλλά και στον ερευνητικό τομέα, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστό κτήριο με πρωτοποριακές εγκαταστάσεις, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και εξειδικευμένο στον τομέα της έρευνας προσωπικό  για την διενέργεια βιοκλινικών μελετών.

Ωστόσο, πέραν των εντυπωσιακών εγκαταστάσεων, των πρωτοποριακών τεχνικών και χειρουργικών δεξιοτήτων των στελεχών του νοσοκομείου Addenbrook’s, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι οι αρχές και οι αξίες που διέπουν την συμπεριφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς τον ασθενή. Όποιος βρεθεί εκεί για πρόβλημα υγείας ξέρει ότι θα αντιμετωπιστεί με εξαιρετική ευγένεια, πλήρη επαγγελματισμό, απόλυτο σεβασμό και κατανόηση για το πρόβλημά του, και ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον χώρο του νοσοκομείου εάν προηγουμένως δεν έχει καταλάβει επαρκώς και με κάθε λεπτομέρεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της προτεινόμενης θεραπείας, τα αποτελέσματα, τις δυνητικές επιπλοκές και τις επιπτώσεις στην μετέπειτα ζωή του.

Η επίσκεψη στο εν λόγω νοσοκομείο, η επαφή με συναδέλφους ουρολόγους με μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση, καθώς η παρακολούθηση καινοτόμων χειρουργείων και τεχνικών αποτελεί για μένα πολύτιμη και αξέχαστη εμπειρία.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΙΜΟΠ για την δυνατότητα που μου έδωσε να πραγματοποιήσω αυτή την επίσκεψη καθώς και στο προσωπικό του νοσοκομείου Addenbrook’s για την θερμή φιλοξενία και την εγκαρδιότητά του. 

 
Είχα τη χαρά να συμμετέχω στο πρόγραμμα urotour 2015 και να επισκεφτώ για μια εβδομάδα την Ουρολογική κλινική του Addenbrooke's University Hospital, στο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας. Το ουρολογικό τμήμα του νοσοκομείου έλαβε τον χαρακτηρισμό “Ως ένα απο τα καλύτερα παγκοσμίως” απο την American Association Conference ειδικά για την ομάδα των ουρολόγων που εργάζονται εκεί για τα “μοναδικά επιτεύγματα” στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη, την υπεροχή στη διάγνωση του προστατικού καρκίνου με χρήση MRI και την κορυφαία ποιότητα θεραπειών στον προστατικό καρκίνο και τον καρκίνο της κύστης έχοντας ως βασικό κέντρο τον ασθενή.
Η ουρολογική κλινική του Addenbrooke's ήταν απο τις πρώτες που χρησιμοποίησε το σύστημα Da Vinci σε χειρουργεία για καρκίνο του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το Da Vinci Si και είναι σε αναμονή για αντικατάσταση με το επόμενο μοντέλο μόλις αυτό γίνει εφικτό.
Στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου προσέφερε τις υπηρεσίες του μεταξύ άλλων, ο Bob Whitaker (Whitaker test) και η νοσηλεύτρια Philippa Sounes, ιδρυτικό μέλος του British Association of Urological Nurses.
Η δημιουργία Ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο βοήθησε στον περαιτέρω προσανατολισμό της κλινικής στην έρευνα. 
Η κλινική έχει 16 ειδικούς Ουρολόγους και βεβαίως πλαισιώνεται απο ειδικούς που μετεκπαιδεύονται και ειδικευόμενους.
Λόγω και των προαναφερόμενων η κλινική εξειδικευεται: Στον καρκίνο του προστάτη με τον Prof. N. Shah και τον O. Bratt να είναι η ομαδα της Ρομποτικής προστατεκτομής με εντυπωσιακές χειρουργικές δεξιότητες και χρόνους. Στο καρκίνο του νεφρού με τον T.Riddick και J.Armitage καθώς και στο καρκίνο του όρχη με τον B.Thomas ο οποίος μας προσέφερε μια εντυπωσιακή αφαίρεση οπισθοπεριτοναικού όγκου με συνοδό ορχεκτομή και λεμφαδενεκτομή.Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το κομμάτι της βιοψίας του προστάτη απο τον A.Doble που χρησιμοποιεί την περινεική μέθοδο και εξελιγμένο λογισμικό (MRI fit to U/S) για ταυτοποίηση των ύποπτων περιοχών και χαρτογραφησή τους, βιοψία την οποία πραγματοποιεί χωρίς τη διακοπή αντιαιμοπεταλιακών με σχεδόν μηδενικές επιπλοκές ενώ είναι στη φάση δημιουργίας ενός ειδικού probe που θα επιτρέψει την όλη διαδικασία υπο τοπική αναισθησία.
Η επίσκεψή μας στο νοσοκομείο μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε απο κοντά την οργάνωση του NHS και την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων που υπάρχουν σε κάθε σταδιο εξυπηρέτησης του ασθενή, οσο και στις μεταξύ των εργαζομένων σχέσεις με τελικό στόχο την ασφάλεια όλων και κυρίως του ασθενή. Τόσο η υποδοχή μας όσο και οι μετεπειτα μέρες που περάσαμε στο νοσοκομείο ήταν σε απόλυτα φιλικό κλίμα και γινόταν οτι καλύτερο για να μπορέσουμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες της κλινικής. Δυστυχώς είχαμε την ατυχία να βρεθούμε στην εβδομάδα του εορτασμού της πρωτομαγιάς και έτσι χάσαμε μια μέρα εκπαίδευσης.
Είχαμε τη τύχη να χρησιμοποιήσουμε το Da Vinci Si στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να δούμε τις δυνατότητες του καθώς και να παρακολουθήσουμε τόσο την Ουροακτινολογική συνάντηση που γίνεται  εβδομαδιαία όσο και τις επισκέψεις στους θαλάμους όπου θαυμάσαμε την ενημέρωση προς τους ασθενείς απο τους ιατρούς και εντυπωσιαστήκαμε απο το paper free σύστημα φακέλων του ασθενή.
Παραβρεθήκαμε στην συνάντηση ενημέρωσης και προεγχειρητικής εκτίμησης για τη Ρομποτικά Υποβοηθούμενη προστατεκτομή όπου εντυπωσισστήκαμε απο την οργάνωση διεκπεραίωσης των ασθενών. Την τελευταία μέρα είχαμε και τη χαρά να επισκεφθούμε το ερευνητικό κέντρο Cancer Research UK- Cambridge Institute οπου είχαμε τη τιμή να θαυμάσουμε εργαστήρια στα οποία πραγματοποιείται έρευνα αιχμής απο επιστημόνες απο όλο τον κόσμο.
Συμπερασματικά η επίσκεψη  βοήθησε στην επαφή με μια άλλη πραγματικότητα καθημερινής παροχής φροντίδας απο ένα σύστημα που σαν στόχο έχει αποκλειστικά τον ασθενή. Η επαφή με αυτή την οργανωμένη και αρμονικά συνεργαζόμενη ομάδα σου δημιουργεί την επιθυμία να ενταχθείς και να γίνεις μέλος της Dream Team.