Κέντρο Αριστείας: Maastricht University Medical Centre
Πόλη: Maastricht, The Netherlands
Chairman: Prof. Gommert A. van Koeveringe
Ημερομηνίες επίσκεψης: 13/10-20/10/2013
Εκπαιδευόμενοι: Μανουσάκης Εμμανουήλ (Αθήνα)
Χρυσοχοϊδης Γιώργος (Αθήνα)
Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι
Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μααστριχτ είναι ένα από τα εφτά ακαδημαϊκά νοσοκομεία της Ολλανδίας, όπως μας πληροφόρησαν. Είναι ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο το οποίο διαρκώς βελτιώνεται τόσο κτιριακά όσο και τεχνολογικά. Όσον αφορά την Ουρολογική Κλινική πρόκειται ασφαλώς για μια Πανεπιστημιακή Κλινική με 22 κρεβάτια η οποία ασχολείται με όλη τη γκάμα της σύγχρονης Ουρολογίας και Παιδοουρολογίας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι λόγω της ιδιαίτερης ενασχόλησης και ευαισθησίας του Καθηγητή και Διευθηντή της κλινικής για την νευροουρολογία δινόταν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα της ειδικότητας μας τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στο χειρουργείο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι παραμελούνταν οι λοιπές υποειδικότητες ή τα επείγοντα περιστατικά.
Το πρόγραμμα της κλινικής ξεκινούσε κάθε πρωί στις 8:00 με καθιστή ενημέρωση και συζήτηση των περιστατικών. Σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι ιατροί ειδικευμένοι και ειδικοί και οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές. Ο καθένας ήταν ελεύθερος να πει τη γνώμη του και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού χωρίς κανένας να έχει το αλάθητο ή να αναγνωρίζεται σαν αυθεντία. Ευχαριστούμε πολύ τους ιατρούς για το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονταν στην αγγλική γλώσσα για την καλύτερη κατανόηση από εμάς των πεπραγμένων.
Στη συνέχεια γινόταν επίσκεψη στους θαλάμους χωριστά από τον κάθε ειδικευμένο ιατρό στους ασθενείς οι οποίοι ήταν χρεωμένοι σε αυτόν. Για όλους τους νοσηλευόμενους ήταν υπεύθυνος ένας ειδικευόμενος ο οποίος όπως λέμε στην καθομιλουμένη έτρεχε τους ασθενείς.
Σειρά έπαιρναν τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία. Έτυχε να παρακολουθήσω το εξωτερικό ιατρείο νευρογενούς κύστης που κάνει ο ίδιος ο Καθηγητής και πραγματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Αφιερωνόταν αρκετός χρόνος σε κάθε ασθενή και όπου κρινόταν αναγκαίο η εξέταση γινόταν παράλληλα με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, όπως ψυχιάτρων και γυναικολόγων, για την καλύτερη αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.
Μετά από ένα διάλειμμα μιας ώρας για φαγητό στο καταπληκτικό εστιατόριο του νοσοκομείου, ακολούθησα τον Διευθυντή στο χώρο όπου γίνονταν οι κυστεοσκοπήσεις. Τα λόγια πραγματικά είναι περιττά. Πέντε εύκαμπτα κυστεοσκόπια τα οποία εναλλάσσονταν για να μην υπάρχει καθυστέρηση, οθόνες υψηλής ευκρίνειας παντού κλπ. Το ιδανικό περιβάλλον εργασίας για ένα ουρολόγο. Εδώ οφείλω να σημειώσω και την πραγματικά καταπληκτική δουλειά και συνεισφορά του νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο ήταν άρτια καταρτισμένο και εκπαιδευμένο.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Μάαστριχτ παρακολουθήσαμε τα ογκολογικά και ακτινολογικά συμβούλια της κλινικής τα οποία ήταν άκρως ενδιαφέροντα και καθόλου βαρετά όπως και τα εβδομαδιαία μαθήματα και βιβλιογραφικές ενημερώσεις. Όλα γίνονταν με γνώμονα το καλό του ασθενούς χωρίς διάθεση για εντυπωσιασμούς ή ανταγωνισμούς.
Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, για εμάς βέβαια, ήταν αυτό της παρακολούθησης του τρόπου λειτουργίας και αντιμετώπισης των περιστατικών στο χειρουργείο. Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα ήταν αναπόφευκτες. Και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πριν πούμε οτιδήποτε άλλο ότι σαν συνολική εικόνα αυτό που εγώ αποκόμισα είναι πως ο Έλληνας ουρολόγος δεν υστερεί και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα όσον αφορά την εγχειρητική ικανότητα και αντίληψη. Σίγουρα στο Μάαστριχτ διαθέτουν όλα τα μέσα, ακόμα και δυνατότητα τέλεσης ρομποτικών επεμβάσεων μια φορά την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό από μόνο του να κρύψει χτυπητές αδυναμίες του ανθρώπινου παράγοντα. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι πάνω από τις μισές ενδοσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνταν από ειδικευόμενους και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς την επίβλεψη ειδικού. Δεν αναφέρομαι σε αυτές τις περιπτώσεις όταν κρίνω την κριτική και εγχειρητική ικανότητα του εκάστοτε χειρουργού.
Οι εργασίες της κλινικής επίσημα τελείωναν γύρω στις 17:00 κάθε ημέρα αλλά το σύνηθες ήταν το ωράριο να παρατείνεται λόγω φόρτου εργασίας, τόσο κλινικής όσο και ακαδημαϊκής. Χειρουργείο μη επείγον μπορούσε να μπει ακόμα και στις 16:00.
Συνολικά λοιπόν έχω να πω για την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Μάαστριχτ ότι είναι ένα άρτια οργανωμένο τμήμα τόσο σαν σύνολο όσο και σαν μονάδες χωριστά Πέρα από όλα αυτά δεν μπορώ να μην αναφέρω και ένα πραγματικά μοναδικό γεγονός που όμοιό του εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει. Και αναφέρομαι βέβαια στην ύπαρξη κοινών αποδυτηρίων στα χειρουργεία για άντρες και γυναίκες. Χωρίς περαιτέρω σχόλια...
Ό,τι και να πει κάποιος για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάαστριχτ και για την Ουρολογική Κλινική είναι λίγο. Πολύ απλά μπορεί να πει ότι είναι ο ιδανικός χώρος εργασίας, αν υπάρχει τέτοιος. Πρόκειται για ένα φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας όπου στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος χωρίς να υπάρχουν διακρίσεις. Η αντιμετώπιση είναι ίδια για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κυρίως οικονομικής κατάστασης. Και για να γίνει βέβαια αυτό υπάρχουν και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον κλινικό και εργαστηριακό γιατρό.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει καν η χαρακτηριστική μυρωδιά των νοσοκομείων που έχουμε συνηθίσει, όπου τηρούνται τα ωράρια σε όλα από την ώρα έναρξης και λήξης της βάρδιας μέχρι την ώρα που αφιερώνει ο γιατρός για τον ασθενή του. Όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό αυτός είναι άρτιος και πλήρης και μόνο αισθήματα θλίψης και μελαγχολίας σου δημιουργούνται αναλογιζόμενος την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία εμείς οι Έλληνες γιατροί εργαζόμαστε.
Ακόμα και εκεί βέβαια δεν είναι όλα τέλεια. Υπάρχουν πράγματα τα οποία βλέπεις και ξέρεις ότι θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας γιατρός δεν υστερεί καθόλου σε γνώσεις και εγχειρητική ικανότητα σε σχέση με το Ολλανδό, απλά εκείνος έχει όλα τα απαραίτητα μέσα τη στιγμή που τα χρειάζεται και κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του χωρίς να πρέπει να ασχολείται ταυτόχρονα με δέκα διαφορετικά πράγματα.
Τελειώνοντας πάντως θέλω να πω ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάαστριχτ μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και εγώ προσωπικά ελπίζω κάποια στιγμή να αξιωθώ να εργαστώ σε ένα ανάλογο κέντρο.
Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής
Πρόκειται για μία κλινική η οποία στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό κτίριο λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Maastricht. Εντυπωσιακοί χώροι υποδοχής με αισθητική και ιδιαιτέρως καθαροί, λειτουργικά εξωτερικά ιατρεία, σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μηχανήματα όπου πραγματοποιούνται όλο το εύρος των χειρουργικών ουρολογικών επεμβάσεων.
Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της περιοχής που εξυπηρετεί η Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Maastricht είναι 120000 κάτοικοι. Το ιατρικό προσωπικό της κλινικής απαρτίζεται από 7 ειδικευμένους ιατρούς, υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Gommert A.van Koeveringe, καθώς και από 7 ειδικευόμενους. Τα γραφεία των ιατρών, η γραμματειακή υποστήριξη και οι θάλαμοι νοσηλείας βρίσκονται στον 4ο όροφο, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία, η κλινική μιας μέρας, το παιδο-ουρολογικό τμήμα και η αίθουσα κυστεοσκοπήσεων-βιοψίας στο ισόγειο χώρο του νοσοκομείου. Επίσης υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο τμήμα ουροδυναμικής και βιντεο-ουροδυναμικής όπου και επικεντρώνεται το κύριο επιστημονικό ενδιαφέρον της κλινικής. Οι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, μεταξύ των οποίων υπάρχει και μία αίθουσα η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ουρολογικές επεμβάσεις. Τέλος, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τη ρομποτική ουρολογία επανδρωμένη με δύο συστήματα Da Vinci.
Το καθημερινό πρόγραμμα της κλινικής είναι συγκεκριμένο και ακολουθείται από όλους τους ιατρούς της κλινικής. ΟΙ ειδικευμένοι ιατροί εξειδικεύονται ο καθένας στο αντικείμενό του και παρακολουθούν το ανάλογο τμήμα ενώ οι ειδικευόμενοι με κυκλικό πρόγραμμα εκπαιδεύονται σε όλα τα τμήματα.
Οι επισκέπτες ιατροί, όπως εμείς, ακολουθήσαμε το καθημερινό πρόγραμμα της κλινικής το οποίο ξεκινούσε νωρίς το πρωί με τη πρωινή ενημέρωση όλων των ιατρών της κλινικής, όπου γινόταν συζήτηση των περιστατικών, διάρκειας περίπου μισής ώρας. Στη συνέχεια οι ιατροί κατανέμονται στα διάφορα τμήματα και εμείς με προκαθορισμένο πρόγραμμα παρακολουθήσαμε τα τμήματα όπως τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία, το ιατρείο της νευρο-ουρολογίας με ουροδυναμικό έλεγχο και τεχνικές νευροδιέγερσης καθώς και τις κυστεοσκοπήσεις με τις βιοψίες προστάτου. Στη μεσημεριανή συνάντηση ιατρών γινόταν συζήτηση των χειρουργείων της ημέρας όπως τα ενδιαφέροντα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων της ημέρας. Μία φορά την εβδομάδα, στην ίδια συνάντηση, ένας ειδικευόμενος ιατρός της κλινικής αναλάμβανε την παρουσίαση ενός ουρολογικού θέματος στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Μετά το πέρας της παραπάνω συνάντησης ακολουθούσε μια άλλη συνάντηση με τη συμμετοχή ιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως οι ογκολόγοι και οι ακτινολόγοι, Η συζήτηση σε αυτή την συνάντηση επικεντρωνόταν στα δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά όπου η συμμέτοχή των άλλων ειδικοτήτων ήταν απαραίτητη για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.
Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όλοι οι ιατροί της κλινικής αλλά και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό ήταν φιλικοί, ευχάριστοι και έτοιμη να απαντήσουν σε οποιασδήποτε ερώτηση γινόταν από εμάς. Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι σε όλες τις συναντήσεις χρησιμοποιούσαν την αγγλική γλώσσα για να μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς στις συζητήσεις ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις.
Εντύπωση προκαλεί η σύγχρονη ηλεκτρονική μηχανογραφική οργάνωση της κλινικής και κατ’ επέκταση του νοσοκομείου, η οποία προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη βάση δεδομένων και επεξεργασία αυτών, απαλλάσσοντας τους ιατρούς από την περιττή γραφειοκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική και ιδιαιτέρως τον καθηγητή G.A van Koeveringe και την Dr. D.M.J Vrijens οι οποίοι είχαν οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν μας, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα να δοκιμάσουμε παραδοσιακές γεύσεις.