Καρκίνος κύστης

Ο καρκίνος της κύστης εμφανίζεται από την 5η δεκαετία της ζωής και είναι 2 φορές πιο συχνός στους άντρες και στη λευκή φυλή. Είναι ένας εξαιρετικά ύπουλος καρκίνος, αφού το ΜΟΝΟ σύμπτωμα είναι η παρουσία αίματος στα ούρα, η λεγόμενη αιματουρία. Σπανιότερα, συνοδεύεται από συχνουρία, επιτακτική ούρηση και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την αποφυγή/πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η εφαρμογή, όμως, κάποιων κανόνων μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο και να μειώσει την εμφάνισή του. Έκθεση σε χημικές τοξικές ουσίες (π.χ. με το κάπνισμα, τη διατροφή, το μολυσμένο νερό ή στο εργασιακό περιβάλλον) αυξάνει την εκδήλωση αυτού του ύπουλου και δύσκολα αντιμετωπίσιμου καρκίνου. Οι τοξικές ουσίες απορροφώνται από το αίμα, μετά περνούν από τα νεφρά και αποβάλλονται με τα ούρα. Τα ούρα με τις τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στην ουροδόχο κύστη και μένουν εκεί, μέχρι να συγκεντρωθούν αρκετά και να προκληθεί η επιθυμία για ούρηση. Η πρόληψη, λοιπόν, μπορεί να γίνει με τα έξης μέτρα:

  • Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα. Ο καπνός, όταν καίγεται, παράγει πολλές τοξικές ουσίες που επιδρούν στην ουροδόχο κύστη και αυξάνουν 2-3 φορές την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.
  • Μειώστε η αποφύγετε την άμεση έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Στον χώρο εργασίας σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια,  μάσκες). Εκτεθειμένοι σε χημικά είναι άνθρωποι που εργάζονται σε βιομηχανίες ελαστικών, χημικών, δερμάτινων ειδών και ένδυσης, και οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, βαφεία, καθαριστήρια, εκτυπωτικά μηχανήματα. 
  • Πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Με τον τρόπο αυτόν, αραιώνονται και αποβάλλονται τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα ούρα.
  • Πίνετε εμφιαλωμένο νερό, εάν δεν εμπιστεύεστε το δίκτυο της περιοχής σας. Έχει δειχθεί ότι το αρσενικό που εντοπίζεται κάποιες φορές σε δείγματα νερού είναι καρκινογόνο.
  • Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
  • Προτιμάτε βιολογικά προϊόντα, για την καλλιέργεια των οποίων δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες.
  • Έστω και μία μοναδική φορά αν δείτε αίμα στα ούρα σας –ακόμη και ροζ– πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε Ουρολόγο!