Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τη στύση!

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας προειδοποιούν: Το κάπνισμα  ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τα προβλήματα στύσης των αντρών.

Από την πρώτη μελέτη που έγινε το 2003 και κατέδειξε με σαφήνεια τον συσχετισμό ανάμεσα στο κάπνισμα και στα προβλήματα στύσης, μέχρι σήμερα, το ίδιο γεγονός έχουν επιβεβαιώσει δεκάδες ακόμη νεότερες έρευνες.

Συγκεκριμένα, οι άντρες που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως έχουν 60%  υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους άντρες που δεν κάπνισαν ποτέ.

 

Το κάπνισμα έχει αποδεδειγμένα βλαβερές επιπτώσεις στα αγγεία, επομένως συμμετέχει και στην αρτηριοσκλήρυνση. Επειδή οι αρτηρίες του πέους είναι από τις μικρότερες στο ανθρώπινο σώμα (σε διάμετρο το ¼ των στεφανιαίων) τα προβλήματα της στύσης ξεκινούν τρία χρόνια νωρίτερα από τα προβλήματα της καρδιάς. Γι' αυτό και η στυτική δυσλειτουργία, σήμερα, θεωρείται το βαρόμετρο της καρδιαγγειακής υγείας του άντρα, και το κάπνισμα γίνεται ο  μεγάλος κοινός εχθρός. Επίσης, η πλούσια σε κακά λιπαρά διατροφή και η έλλειψη άσκησης μειώνουν ή «εξαφανίζουν» τις επιδόσεις των αντρών στο κρεβάτι.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός μεσογειακής διατροφής και καθημερινής ελαφριάς άσκησης για ένα τρίμηνο αποκαθιστά την στυτική δυσλειτουργία μέτριας ή ήπιας μορφής.

 

Παρότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν το κάπνισμα ως τον κύριο ένοχο για τη σεξουαλική δυσλειτουργία των αντρών, πρέπει να ειπωθεί ότι και οι γυναίκες δεν είναι ανεπηρέαστες από αυτό. Η σεξουαλική διέγερση αλλά και ο οργασμός της γυναίκας επιτυγχάνονται με την καλή αιμάτωση των αγγείων του κόλπου και της κλειτορίδας, κάτι που αντιστρατεύεται το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση, η σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας που καπνίζει είναι δυνητικά μικρότερη.

Tags: