Urotour 2012 Paris

Κέντρο Αριστείας: Department of Urology, La Pitié Salpêtrière Academic Hospital, Pierre and Marie Curie University

Πόλη: Paris, France

Chairman: Prof. M-O. Bitker

Ημερομηνίες επίσκεψης: 21-28/10/2012

Εκπαιδευόμενοι: Δημήτρης Μοσχονάς (Αθήνα)

                               Μανώλης Χρυσάφης (Αθήνα)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Δημήτρης Μοσχονάς

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Το νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière αποτελεί ένα από τα παλαιότερα του Παρισίου με χρονολογία ίδρυσης πριν από 400 χρόνια και διεθνούς φήμης νευρολόγους στο ιστορικό του (Charcot, Laseque, Babinski) . Η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου με διευθυντή τον καθηγητή Bitker και υπεύθυνο του προγράμματος επίσκεψης τον καθηγητή Chartier-Kastler, αξιολογείται συνολικά ως κέντρο αριστείας. Η διάρθρωση της κλινικής σε δύο ορόφους περιλαμβάνει τα εξωτερικά ιατρεία, την κλινική ημέρας για βιοψίες, ενδοσκοπήσεις και τους μισούς θαλάμους στον 4ο όροφο και τους υπόλοιπους μισούς θαλάμους στον 5ο όροφο μαζί με τα γραφεία των γιατρών της κλινικής και τους χώρους σεμιναρίων, εκπαίδευσης και συναντήσεων. Στο υπόγειο του κτιρίου στεγάζονται τα χειρουργεία με 4 αίθουσες για την Ουρολογική Κλινική, 2 γενικής ουρολογίας, μια αίθουσα ενδοουρολογίας και 1 αίθουσα αποκλειστικά για το robot DaVinci.

Η ομάδα των γιατρών περιλαμβάνει άλλους 3 καθηγητές, τον κ. Haertig, τον κ. Richard πρώην διευθυντή, που μετά τη συνταξιοδότηση του διατηρεί το ρόλο του στην κλινική, και τον κ Barrou με αντικείμενο τις μεταμοσχεύσεις. Από τους 3 επίκουρους καθηγητές που πλαισιώνουν την ομάδα, ο κ. Roupret, ο οποίος ασχολείται με το ερευνητικό έργο της κλινικής ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τους επισκέπτες και ενδιαφέρων στην ανταλλαγή απόψεων και θέσεων. Ο κ Mozer με ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο την εξέλιξη των απεικονιστικών μεθόδων τόσο με το συνδυασμό MRI και υπερήχων για την καλύτερη στόχευση των προστατικών βιοψιών όσο και με το συνδυασμό υπερήχων με κλασικές ακτινολογικές μεθόδους για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της διαδερμικής παρακέντησης, πρόθυμα μας έδειξε τις νεότερες τεχνικές και ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος. Ο 3ος κ Vaessen με ειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική μας επεξήγησε κάθε φάση της ριζικής προστατεκτομής,  της μερικής νεφρεκτομής, της τοποθέτησης περιπροστατικού τεχνητού σφιγκτήρα και της νεφρεκτομής από ζώντα δότη για μεταμόσχευση με ανατομική ανωμαλία διπλασιασμού της κάτω κοίλης φλέβας και 3 νεφρικών φλεβών, που πραγματοποίησε.

Η Ουρολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitie-Salpetriere στο Παρίσι, την οποία είχα την τύχη να επισκεφθώ, αποτελεί ένα κέντρο αριστείας. Συνδυάζει την άρτια ενασχόληση με όλους τους βασικούς τομείς της Ουρολογίας (Ογκολογία, ρομποτική χειρουργική, ενδοουρολογία, μεταμοσχεύσεις) και επιπλέον την εξειδίκευση στον τομέα της νευροουρολογίας, για την οποία αποτελεί εθνικό κέντρο αναφοράς. Ο Διευθυντής της κλινικής Professor Marc-Olivier Bitker και o καθηγητής Emmanuel Chartier-Kastler, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα σε άψογη συνεργασία με όλο το ιατρικό προσωπικό τόσο το ακαδημαϊκό όσο και τους εκπαιδευόμενους, δημιούργησαν ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, κατάλληλο για την εβδομαδιαία επίσκεψη. Ο καθηγητής Chartier – Kastler είχε οργανώσει για μας ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρακολούθηση εξωτερικών ιατρείων, πολλών διαφορετικών χειρουργικών επεμβάσεων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και συμμετοχή σε συναντήσεις διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών για την αντιμετώπιση τόσο ογκολογικών όσο και νευροουρολογικών ασθενών, στις οποίες δίνει ιδιαίτερη σημασία. Πάντα πρόσχαρος ο καθηγητής ήταν ανοιχτός σε ερωτήσεις και απολογήθηκε γιατί λόγω φορτωμένου προγράμματος δεν είχε χρόνο για ένα δείπνο  γνωριμίας. Όλα τα μέλη της κλινικής, μας συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μας συμπεριέλαβαν στις καθημερινές δραστηριότητες της κλινικής τους ενώ πρόθυμα αντάλλασσαν απόψεις μαζί μας τόσο επιστημονικού ενδιαφέροντος όσο και για τις επαγγελματικές μας αναζητήσεις. Στην επικοινωνία μαζί μας προσπαθούσαν οι περισσότεροι να χρησιμοποιούν την αγγλική γλώσσα, αν και δεν είναι εύκολο για όλους. Εξάλλου η πόλη του φωτός, το Παρίσι είναι ένας αξέχαστος προορισμός για τις ελεύθερες ώρες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

Μανώλης Χρυσάφης

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Νοσοκομείο και ένα από τα παλαιότερα του Παρισίου. Είναι εξοπλισμένο για την κάλυψη όλου του φάσματος των ουρολογικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα οι εξειδικεύσεις του τμήματος: ογκολογία / ρομποτική χειρουργική, λειτουργική Ουρολογία, ενδοουρολογία και μεταμόσχευση νεφρού. Ειδικότερα αποτελεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της ακράτειας. Ο νέος συνάδελφος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πληθώρα ουρολογικών επεμβάσεων σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι πρόθυμοι να λύσουν την οποιαδήποτε απορία. Τέλος στο συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιούνται και πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις τις οποίες είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε: τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα σε γυναίκα, τοποθέτηση νευροτροποποιητών (sacral nerve neuromodulation), κυστεοπλαστική, ρομποτική νεφρεκτομή για μεταμόσχευση. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα κέντρο που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανένα συνάδελφο και σίγουρα αξίζει να το επισκεφθεί  κανείς για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Νοσοκομείο και ένα από τα παλαιότερα του Παρισίου.

Είναι εξοπλισμένο για την κάλυψη όλου του φάσματος των ουρολογικών επεμβάσεων. Συγκεκριμένα οι εξειδικεύσεις του τμήματος: ογκολογία / ρομποτική χειρουργική, λειτουργική Ουρολογία, ενδοουρολογία και μεταμόσχευση νεφρού. Ειδικότερα αποτελεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της ακράτειας.

Παρακολουθήσαμε την καθημερινή κλινική πράξη και συγκεκριμένα:

Πρώινή ενημέρωση και επίσκεψη στους θαλάμους

Εξωτερικά ιατρεία

Συζήτηση των περιστατικών που πρόκειται να χειρουργηθούν

Συμβούλιο με τους παιδοχειρουργούς και παρουσίαση παιδοουρολογικών περιστατικών (στη Γαλλία δεν υφίσταται ειδικότητα παιδοουρολογίας)

Παρουσίαση διδακτορικών διατριβών

Μεγάλη ποικιλία χειρουργείων. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Ρομποτική νεφρεκτομή για μεταμόσχευση νεφρού, τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα σε γυναίκα, κυστεοπλαστική, λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος για αντιμετώπιση πρόπτωσης πυελικού εδάφους.

Αξίζει να σημειώσω ότι την εβδομάδα της παραμονής μας δεν ήταν σε πλήρη λειτουργία η κλινική διότι συνέπεσε με απεργία των ιατρών(ναι απεργούν και στη Γαλλία οι ιατροί!). Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μας όλοι οι συνάδελφοι ήταν πρόθυμοι να μας λύσουν οποιαδήποτε απορία (σε Γαλλικά και Αγγλικά).