Urotour 2013 Leeds

Κέντρο Αριστείας: The Leeds Teaching Hospitals

Πόλη: Leeds, UK

Chairman: Mr. Ian Eardley

Ημερομηνίες επίσκεψης: 03/11-10/11/2013

Εκπαιδευόμενοι: Δημητριάδης Χαράλαμπος (Κομοτηνή)

                               Χριστοδούλου Μιχαήλ (Αθήνα)

 

Τι είπαν οι εκπαιδευόμενοι

Δημητριάδης Χαράλαμπος

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

 

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Urotour 2013 είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ για μία εβδομάδα την Ουρολογική Κλινική του St James Hospital στο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείται το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ευρώπης. Αποτελεί κέντρο αναφοράς παγκοσμίως για μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και μυελού των οστών, ενώ το Ινστιτούτο Ογκολογίας, που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη κτιριακή εγκατάσταση, παρέχει ύψιστου επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Παράλληλα, φημίζεται για τα εξειδικευμένα γηριατρικά τμήματα που διαθέτει.

Η Ουρολογική Κλινική (The Paul Sykes Urology Centre) φέρει το όνομα ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία. Ο Paul Sykes έκανε δωρεά 1,5 εκατ. λιρών όταν διεγνώσθη με καρκίνο του προστάτη και αντιμετωπίστηκε από το συγκεκριμένο Τμήμα πριν από δεκατρία χρόνια.

Το Ουρολογικό Τμήμα στελεχώνεται από τουλάχιστον δέκα ειδικευμένους και ικανό αριθμό ειδικευόμενων και είναι ευρέως γνωστό για τις επανορθωτικές και ενδοουρολογικές επεμβάσεις με τους κ.κ. Eardley (διευθυντής), Joyce, Cartledge και Prescott να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πλέον διαπρεπείς Ουρολόγους παγκοσμίως. Λειτουργούν καθημερινά τουλάχιστον δύο χειρουργικές αίθουσες (ενίοτε και τρεις) στις οποίες αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των ουρολογικών παθήσεων, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα υπάρχει συμβούλιο ογκολογικό και λιθίασης. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα έχουν το MDT (multidisciplinary team) λιθίασης, κάθε Τρίτη MDT καρκίνου κύστεως και κάθε Παρασκευή MDT καρκίνου προστάτη και νεφρού. Στα ογκολογικά συμμετέχουν απαραιτήτως Ουρολόγοι, Ακτινολόγοι, Παθολογοανατόμοι, Ογκολόγοι, Ιατροί παρηγορικής θεραπείας και Νοσηλευτές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Leeds είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις και εντυπωσιάστηκα από τη χειρουργική δεινότητα του κ. Eardley στις επανορθωτικές επεμβάσεις και την αρτιότητα του κ. Prescott στις ρομποτικές προστατεκτομές, ενώ απόλαυσα την πραγματικά εκπληκτική ΄΄παράσταση΄΄ του κ. Cartledge, ο οποίος μέσα σε τρεις χειρουργικές ώρες κατάφερε να ολοκληρώσει λαπαροσκοπικά τρεις νεφρεκτομές και μία μερική νεφρεκτομή.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ως κέντρο αναφοράς της επαρχίας του Yorkshire, δέχονταν καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία με το μέσο χρόνο εξυπηρέτησης και αντιμετώπισης των ασθενών από την Ουρολογική Κλινική να κυμαίνεται στις εννέα εβδομάδες αυτή την εποχή!!

Τόσο οι χειρουργικές αίθουσες, όσο και τα υπόλοιπα τμήματα της Κλινικής ήταν άρτια εξοπλισμένα και υπήρχε διαθέσιμο κάθε σύγχρονο μέσο ή εργαλείο, ενώ εξαιρετική, για τα δικά μας δεδομένα, ήταν η βάση δεδομένων των ασθενών, στην οποία μπορούσες να είχες πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω πως όλο το προσωπικό (το οποίο είχε ενημερωθεί για την επίσκεψή μας με mail από τον διευθ. κ.Eardley) μας αντιμετώπισε σαν πραγματικά μέλη της Κλινικής, ήταν πρόθυμοι να μας λύσουν οποιαδήποτε απορία και να συζητήσουν κάθε παράμετρο των χειρουργικών τους τεχνικών.

Το St James University Hospital θεωρείται το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ευρώπης διαθέτοντας 1500 κλίνες. Αποτελεί κέντρο αναφοράς παγκοσμίως για μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και μυελού των οστών, ενώ το Ινστιτούτο Ογκολογίας, που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη κτιριακή εγκατάσταση, παρέχει ύψιστου επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Η Ουρολογική Κλινική είναι ευρέως γνωστή για τις επανορθωτικές και ενδοουρολογικές  επεμβάσεις με τους κ.κ. Eardley, Joyce, Cartledge και Prescott να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους αρτιότερα εκπαιδευμένους και πλέον διαπρεπείς Ουρολόγους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους πρωταρχικούς σκοπούς του Urotour, που είναι η απόκτηση εικόνας της δομής και της καθημερινής λειτουργίας Διεθνών Ουρολογικών Κέντρων καθώς και η προσωπική γνωριμία με μερικούς από τους πλέον καταξιωμένους Ουρολόγους, θεωρώ πως η επιλογή του συγκεκριμένου νοσοκομείου ήταν η καλύτερη δυνατή.

Χριστοδούλου Μιχαήλ

Περιγραφή και αξιολόγηση του κέντρου υποδοχής

Στο Urotour 2013 επιλέχθηκα να επισκεφτώ το St James Hospital στο Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 3.11 εως τις 10.11.2013 . Το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί όχι μόνο την ναυαρχίδα του Yorkshire αλλά είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης , καθώς είναι παγκοσμίου φήμης κέντρο μεταμοσχεύσεων , ογκολογίας και γηριατρικής. Είναι ένα σημαντικό κέντρο υψηλής τεχνολογίας με κύριο άξονα την φροντίδα του ασθενή , την διδασκαλία και την έρευνα, καθώς το δίκτυο των κτιρίων αποτελεί ορόσημο ορατό από όλη την πόλη

Το ουρολογικό του τμήμα ( The Paul Sykes Urology Center ) με διευθυντή τον Ian Eardley και σχεδόν άλλους δέκα ειδικούς ιατρούς (Joyce , Prescott , Cartledge) και άλλους τόσους ειδικευόμενους διαφόρων εθνικοτήτων , ασχολείται με όλη την γκάμα της ουρολογίας , αλλά κυρίως εξειδικεύονται στον τομέα της επανορθωτικής (Eardley) , της ενδοουρολογίας (Joyce) και της ανδρικής υπογονιμότητας .

Τα εξωτερικά ιατρεία εργάζονται πυρετωδώς σε καθημερινή βάση με 4 ιατρούς να εξυπηρετούν όλη την επαρχία του Yorkshire , ενώ η κλινική λειτουργούσε στα πρότυπα ενός ιδιωτικού κέντρου με απόλυτη οικονομοτεχνική οργάνωση , σύγχρονα μηχανήματα και με μια βάση δεδομένων απλά από άλλον πλανήτη.

Όλα τα προαναφερόμενα συνδυάζονται με δύο χειρουργικά τραπέζια καθημερινά και μερικές φορές τρία , όπου οι ST 6-7 μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Άξιζε να παρακολουθήσει κανείς τον Prescott στο Da Vinci να κάνει ριζικές προστατεκτομές σπάζοντας το ένα χρονικό ρεκόρ μετά το άλλο , όταν ο Cartledge στην διπλανή αίθουσα γελούσε με την τεχνολογία κάνοντας σε τρεις χειρουργικές ώρες λαπαροσκοπικά μία μερική και τρεις νεφρεκτομές με το ακροατήριο να βάζει στοίχημα για τον χρόνο του. Και όλα αυτά με την υψηλή επίβλεψη του Eardley και Joyce , οι οποίοι βρίσκονταν στο γνωστό σε όλους μας χειρουργικό τους πρελούδιο.

Σημαντικό επίσης στοιχείο της κλινικής το MDT για την λιθίαση , τον καρκίνο της κύστεως , του προστάτου και του νεφρού όπου πλειάδα ειδικοτήτων αποφάσιζαν από κοινού !!!!!!  για την θεραπεία του ασθενούς.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί το ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα σε όλα τα τμήματα της ουρολογίας και η ιδιαίτερη εγκαρδιότητα μου εκλάβαμε από το προσωπικό το οποίο μας ένταξε στην καθημερινότητα του άμεσα.

Το «Jimmy’ s» είναι διεθνές ως το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης και ένα παγκοσμίου φήμης  κέντρο μεταμοσχεύσεων, το οποίο είναι ορατό από όλη την πόλη λόγω του τεράστιου δικτύου των κτιρίων του και παρέχει μια παγκοσμίου κλάσης παροχή υπηρεσιών.

Η ουρολογική κλινική με Διευθυντή τον κ.Ian Eardley και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Joyce , Cartledge και Prescott είναι γνωστή για τις επανορθωτικές και ενδοουρολογικές επεμβάσεις παγκοσμίως, καθώς επίσης προσφέρει υψηλές  υπηρεσίες  στη διαχείριση της υπογονιμότητας και την αναπαραγωγή.

Συνοψίζοντας θεωρώ πως η επιλογή αυτού του κέντρου αριστείας αποτελεί εξαιρετική επιλογή