Έληξε το 5ο Διαδραστικό Σχολείο Ουρολογίας

 

Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΙΜΟΠ

 

Έληξε το 5ο Διαδραστικό Σχολείο Ουρολογίας

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε  για 5η συνεχή χρονιά το Διαδραστικό  Σχολείο Ουρολογίας στις 26 -29 Απριλίου 2012, στην Πορταριά Πηλίου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (www.imop.gr), έληξε γι' αυτή τη χρονιά και δικαίωσε πλήρως τον σκοπό της, ο οποίος, κατά τον Δημήτρη Χατζηχρήστου, Καθηγητή Ουρολογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του  ΙΜΟΠ, είναι αφενός η επιστημονική ενημέρωση στα νέα δεδομένα και αφετέρου η συζήτηση κρίσιμων θεμάτων της ειδικότητας.

 

Ειδικότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Σχολείο Ουρολογίας:

 

  • Τα προβλήματα του προστάτη και της στύσης

Σε ένα σημαντικό προβλημάτων αντρών, την υπερτροφία του προστάτη, φάνηκε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης, ήδη από τα πρώτα συμπτώματα, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποφυγή του χειρουργείου στις μισές περιπτώσεις.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της ούρησης είναι η νυκτουρία, η διακοπή δηλαδή του ύπνου από την ανάγκη για ούρηση. Τονίστηκε ότι η διακοπή του ύπνου, εκτός από την ταλαιπωρία, έχει και άλλες συνέπειες για τον ασθενή.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι ασθενείς με προβλήματα ούρησης λόγω υπερτροφίας του προστάτη αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Σήμερα, είναι εφικτή η σύγχρονη αντιμετώπιση και των δύο αυτών αντρικών προβλημάτων με την ίδια φαρμακευτική αγωγή.

Όσο για τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο πιο συχνός καρκίνος του άντρα, παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα, που όχι μόνο εξασφαλίζουν χρόνια ζωής στον άντρα με προχωρημένο καρκίνο, αλλά εγγυώνται και καλή ποιότητα ζωής.

  • Καρκίνος κύστης

Η αιματουρία είναι ένα σύμπτωμα που φοβίζει τον ασθενή, αλλά μπορεί να σώσει τη ζωή του. Εάν ο καρκίνος της κύστης εντοπιστεί νωρίς, ο όγκος αφαιρείται μέσω της ουρήθρας, ενώ, εάν καθυστερήσει, η κυστεκτομή είναι αναγκαία. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες, ώστε να αποφεύγεται η κυστεκτομή, αφού με ενδοσκοπικές επεμβάσεις και ειδικά φάρμακα που εγχέονται στην κύστη γίνεται προσπάθεια να σωθεί η κύστη αλλά και ο  ασθενής από τη σχετική αναπηρία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Άσπα Πάσσιου

Γραφείο επικοινωνίας ΙΜΟΠ

aspa.passiou@imop.gr

τηλ.:  2310228028, 6946065989