Εμμηνόπαυση, πάνες και σεξ: Η ακράτεια αντιμετωπίζεται!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΜΟΠ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ  8/3/2013

Εμμηνόπαυση, πάνες και σεξ: Η ακράτεια αντιμετωπίζεται!

Είναι πλέον αναγνωρισμένες οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής των γυναικών που συχνά ζουν σε καθεστώς κοινωνικής ντροπής, με διαταραγμένο ύπνο και εξασθενημένη ψυχολογική υγεία. Οι πάσχουσες αναφέρουν λιγότερη παραγωγικότητα στη δουλειά, χειρότερη υγεία συνολικά, υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης αλλά και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από ακράτεια.

Τόσο η ακράτεια των ούρων όσο και τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης εμφανίζονται συχνότερα με την αύξηση της ηλικίας. Αυτό καταγράφηκε σε μεγάλες πολυεθνικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στον ελληνικό πληθυσμό. Σε μελέτη που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων στους ασθενείς που επισκέφτηκαν ή νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες δήλωσε ότι παρουσίαζε κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Το ποσοστό των γυναικών με ακράτεια ήταν αρκετά χαμηλότερο στις νεαρές ηλικίες (λιγότερο από 1 στις 10 στις ηλικίες 18-40 χρόνων) και αύξαινε σημαντικά στη μέση ηλικία (περισσότερες από 1 στις 5 γυναίκες στις ηλικίες 41-60 χρόνων) ενώ ήταν εντυπωσιακό στην τρίτη ηλικία (4 στις 10 γυναίκες στις ηλικίες 61-80 χρόνων). Πέρα από τους τοκετούς, η εμμηνόπαυση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση για εμφάνιση ακράτειας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαλάρωση των μυών και συνδέσμων που στηρίζουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη λόγω της απώλειας των ορμονών, αλλά και στη γήρανση της ουροδόχου κύστης.

Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν διπλάσια πιθανότητα να βιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κολπική ξηρότητα και επώδυνες σεξουαλικές επαφές (δυσπαρευνία) σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ακράτεια. Η ακράτεια βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα για προβλήματα στο γάμο και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Επειδή είναι στενά συνδεδεμένη με τη  χρήση προφύλαξης, δηλαδή σερβιέτας ή πάνας, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί εάν με αυτά επηρεάζεται η εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους και τον εαυτό τους καθώς και τη  σεξουαλική τους λειτουργία.

Αντίστροφα, η επιτυχημένη θεραπεία για την Υπερδραστήρια κύστη και την ακράτεια ούρων βελτίωσε τόσο την ποιότητα ζωής όσο και τη σεξουαλική υγεία και τα επίπεδα άγχους των γυναικών που ερωτήθηκαν.

Αν διαπιστώνετε κάποιο δικό σας πρόβλημα σε όσα διαβάσατε ή αν θέλετε να βοηθήσετε άλλες γυναίκες που γνωρίζετε ότι έχουν πρόβλημα, αναζητείστε βοήθεια από τους ειδικούς Ουρολόγους ή Ουρογυναικολόγους.