Η εβδομάδα ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη: H στρατηγική, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και τα αποτελέσματα.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού για τον καρκίνο του προστάτη, η Α΄ Ουρολογική Κλινική του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), πραγματοποίησε στις 22-26/9/2014 εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου προστάτη στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.
Ανάλογες δράσης ευαισθητοποίησης του κοινού, είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, σε συνεργασία με την Ουρολογική Εταιρία Βορείου Ελλάδος με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη, στις 15 Σεπτεμβρίου. Επομένως η συνεργασία της Κλινικής με το Ινστιτούτο φάνηκε ότι θα αποδώσει μέγιστα αποτελέσματα.
Η δράση περιελάμβανε τα ακόλουθα στάδια:
Α. Στρατηγική συμμαχία ΙΜΟΠ – Διοίκησης Νοσοκομείου –Α’ Ουρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.
Κατ’ αρχήν σε σύσκεψη με τον διοικητή των Νοσοκομείων Γ. Γεννηματάς και Αγ. Δημήτριος αποφασίστηκε ο χρόνος και ο τόπος υλοποίησης της δράσης καθώς και οι τρόποι προβολής της. Η εβδομάδα 22-26 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα με Παρασκευή, κρίθηκε η καλύτερη. Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθεί μεγάλη μερίδα του αντρικού πληθυσμού στο ζήτημα του καρκίνου του προστάτη και να ελεγχθούν προληπτικά όσοι άντρες προσέρχονταν στο Νοσοκομείο τις πρωινές ώρες 09-12 με μηδενικό κόμιστρο εισόδου. Τα αντιδραστήρια που απαιτούνταν για την εξέταση PSA, ήταν χορηγία του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς από κοινού με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
Β. Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών
- Αποστολή δελτίου τύπου με σκοπό την διάχυση της δράσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερα μνεία για ανασφάλιστους. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα πρόληψης για τον πιο κοινό καρκίνο στον άντρα αφού η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, στα πρώτα στάδια έχει αποδειχτεί ότι σώζει τη ζωή του ασθενούς ενώ αντίθετα, στα τελευταία, η ασθένεια είναι συχνά θανατηφόρα.
- Ένα καλαίσθητο πανό αναρτήθηκε στον εξωτερικό τοίχο του Νοσοκομείου, ώστε να είναι ορατό από διερχόμενους πολίτες,
- Το πληροφοριακό γράφημα που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων για τον καρκίνο του προστάτη , κάτω από τον γενικό τίτλο «ΑντιμετωπίΖΩ», επιστρατεύτηκε για την ενημέρωση του κοινού. Με εικόνες και κατανοητά λόγια, με εύληπτα στατιστικά και την πλέον επίκαιρη ιατρική γνώση για το θέμα, το infographic είναι ο πιο συνοπτικός και ταυτόχρονα ολοκληρωμένος τρόπος να ενημερωθεί κανείς για την αρρώστια. Αποφασίστηκε να τυπωθεί σε ένα μονόφυλλο έντυπο που ταυτόχρονα θα είχε και όλες τις πληροφορίες για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο στο νοσοκομείο αλλά και να εκτυπωθεί σε μεγάλη επιφάνεια που θα επικολλούνταν στην είσοδο του Νοσοκομείου.
Γ. Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο
Η δράση ευαισθητοποίησης κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο νοσοκομείο περιελάμβανε:
- Υποδοχή πολιτών στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου σε ειδικό stand,
- Καταγραφή δημογραφικών στοιχείων
- Ερωτήσεις σχετικά με τον τελευταίο έλεγχο προστάτη
- Άντρες που δεν είχαν κάνει έλεγχο τον τελευταίο χρόνο, ηλικίας πάνω απο 50 ετών κατευθυνόταν στο ιατρείο προστάτη για αιμοληψία και κλινική εξέταση.
Αποτελέσματα
Η αποδελτίωση του δελτίου τύπου έδειξε περισσότερες από σαράντα αναδημοσιεύσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ενθουσιώδης. Την τελευταία δε ημέρα της δράσης, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Περικλής Μήτκας αλλά και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Γεώργιος Καρακιουλάκης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και επισκέφτηκαν την Κλινική, έλαβαν γνώση για τη δράση και έκαναν οι ίδιοι προληπτικό έλεγχο.
Συνολικά, στις πέντε ημέρες, προσήλθαν 711 άντρες. Απο αυτούς χωρίς έλεγχο τον τελευταίο χρόνο ήταν 486 άντρες από τους οποίους 470 υποβλήθηκαν σε έλεγχο του PSA και 370 σε κλινική εξέταση. Οι υπόλοιποι ήταν ασθενείς ήδη με καρκίνο του προστάτη ή καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που αναζητούσαν δεύτερη γνώμη. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμφθηκαν στο Ιατρείο προστάτη της Κλινικής με άμεσο καθορισμό ραντεβού. Τέλος, μετά τα τελικά αποτελέσματα του PSA, βρέθηκαν 119 άντρες με αυξημένες τιμές PSA και 28 με θετική δακτυλική εξέταση οι οποίοι ειδοποιήθηκαν σχετικά ώστε να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις και αν χρειαστεί βιοψία.
Η δράση κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχής και επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η ενημέρωση , η ευαισθητοποίηση και ο προληπτικός έλεγχος, είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε συστήματος υγείας . Επιπλέον, δημιουργείται ένα δεδομένο και αποτελεί κίνηση που μπορεί να αναπαραχθεί από πολλές μονάδες και φορείς υγείας ώστε το σλόγκαν να επιβεβαιώνεται: ΓνωρίΖΩ τον προστάτη, ανιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη.