Διάμεση κυστίτιδα

Διάμεση κυστίτιδα- σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης

Στην ιατρική ως σύνδρομο ορίζεται κάθε σύνολο ενοχλημάτων, το οποίο παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς, η αιτία του οποίου όμως δεν είναι πλήρως γνωστή και αποδεδειγμένη, ή η περίπτωση όπου διάφορες αιτίες ή νοσήματα μπορεί να δημιουργούν τα ίδια ενοχλήματα.

Στην περίπτωση του  συνδρόμου της επώδυνης ουροδόχου κύστης, τα πιο συνηθισμένα ενοχλήματα είναι ο πόνος με το γέμισμα της κύστης που ανακουφίζεται προσωρινά μετά την ούρηση, το αίσθημα βάρους στην κύστη και η συνεχής επιθυμία για ούρηση, η συχνουρία, με μικρές ποσότητες ούρων, για να ανακουφιστεί η ασθενής από τα παραπάνω ενοχλήματα, και η ανάγκη να ξυπνάει συχνά η ασθενής το βράδυ, για να ουρήσει. Συχνά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος εντοπίζεται στην ουρήθρα ή χαμηλά στην κοιλιά. Τα ενοχλήματα επιμένουν τουλάχιστον ένα έτος. Η διάμεση κυστίτιδα αποτελεί μία σπάνια και πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου επώδυνης κύστης.

Το σύνδρομο της επώδυνης ουροδόχου κύστης και η διάμεση κυστίτιδα είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Γενικά, είναι σπάνιες παθήσεις. Στην Ευρώπη ,καταγράφονται λιγότερα από 20 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην Αμερική μέχρι 60 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Όμως, τα βασανιστικά συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι μισές περίπου γυναίκες με διάμεση κυστίτιδα πάσχουν από κατάθλιψη λόγω του προβλήματος. 

Πώς θα εξακριβωθεί αν πάσχω από σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης ή διάμεση κυστίτιδα;

Η διάγνωση του συνδρόμου της επώδυνης κύστης προϋποθέτει να έχουμε αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση από τα όργανα της λεκάνης, δηλαδή ουρολογική, γυναικολογική πάθηση ή και πάθηση του εντέρου. Για παράδειγμα, μία πέτρα στην κύστη μπορεί να δημιουργεί παρόμοια ενοχλήματα στην ούρηση, χωρίς να έχουμε διάγνωση συνδρόμου επώδυνης κύστης.  Συχνά, επίσης, οι ασθενείς θεραπεύονται για πιθανή ουρολοίμωξη, επειδή βρίσκονται πυοσφαίρια στα ούρα, αλλά η καλλιέργεια των ούρων δεν δείχνει κάποιο μικρόβιο.

Για τη διάγνωση της διάμεσης κυστίτιδας χρειάζεται ειδική ενδοσκόπηση, η κυστεοσκόπηση, στην οποία ο γιατρός γεμίζει την κύστη στα όριά της με αποστειρωμένο νερό. Συνήθως γίνεται με νάρκωση. Στις πιο βαριές περιπτώσεις, βρίσκονται έλκη και εστίες αιμορραγίας μέσα στην ουροδόχο κύστη. Στη διάρκεια της κυστεοσκόπησης, λαμβάνεται υλικό για βιοψίες από την κύστη που στέλνεται για ειδική μικροσκοπική εξέταση.  Αυτή θα δείξει αν υπάρχουν κάποια ειδικά κύτταρα ή αν πρόκειται για χρόνια φλεγμονή.

Υπάρχει θεραπεία για τη διάμεση κυστίτιδα – σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης;

Η θεραπεία είναι γενικά δύσκολη, γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια σαφής αιτία για την πάθηση. Κατά κανόνα, οι ασθενείς έχουν δοκιμάσει μία σειρά από θεραπείες, κυρίως αντιβιοτικά χωρίς αποτέλεσμα, στην προσπάθεια να βρουν ανακούφιση από τα ενοχλήματά τους. Τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και οι εγχύσεις ειδικών ουσιών μέσα στην ουροδόχο κύστη έχουν εμφανίσει βελτίωση των ενοχλημάτων των ασθενών. Τα αντιφλεγμονώδη δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι συχνά βρίσκεται χρόνια φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Τα τελευταία χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί με σχετική επιτυχία τόσο η νευροδιέγερση μέσω της σπονδυλικής στήλης όσο και η ένεση αλλαντικής τοξίνης (Βotox) μέσα στην ουροδόχο κύστη. Στις σοβαρές, όμως, μορφές διάμεσης κυστίτιδας, η  χειρουργική αφαίρεση της κύστης μπορεί να είναι αναπόφευκτη, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να δημιουργηθεί νέα κύστη από έντερο.

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους (πόνου);

Σε αντίθεση με το σύνδρομο της επώδυνης κύστης, το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους δεν σχετίζεται πάντα και άμεσα με την ούρηση, παρόλο που μπορεί να συνυπάρχουν και προβλήματα-ενοχλήματα από την ούρηση. Οι ασθενείς αναφέρουν χρόνιο πόνο σε τουλάχιστον 2 σημεία του σώματός τους, στην περιοχή της λεκάνης και των γεννητικών οργάνων. Όπως και στο σύνδρομο της επώδυνης ουροδόχου κύστης, έτσι και στο σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους, είναι απαραίτητος ο πλήρης έλεγχος των ασθενών, πριν τεθεί η διάγνωση.

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους;

Πολλές φαρμακευτικές ουσίες, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, φυτικά εκχυλίσματα, αλλά και τεχνικές φυσικοθεραπείας και ο βελονισμός έχουν χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού άλγους.