LDH

Τι είναι η εξέταση;

Είναι μια αιματολογική εξέταση που προσδιορίζει τα επίπεδα της Γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH) στο αίμα. Η LDH είναι ένα ένζυμο, που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αλλά μόνο μία μικρή ποσότητα της  ανιχνεύεται στο αίμα. Η LDH απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα της αυξάνονται όταν τα κύτταρα υφίστανται βλάβη ή καταστρέφονται. Η LDH χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης κυτταρικής βλάβης. Συνήθως στο εργαστήριο μετράται η ολική LDH αλλά υπάρχει η δυνατότητα να προσδιοριστούν και διάφορα ισοένζυμα της. Τα ισοένζυμα είναι μόρια LDH που έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους και παράγονται από διαφορετικούς ιστούς στο σώμα. Ανάλογα με τον ισοένζυμο που είναι αυξημένο μπορεί να προσδιοριστεί σε πιο όργανο γίνεται η καταστροφή των κυττάρων. Υπάρχουν 5 διαφορετικά ισοένζυμα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Όταν ο γιατρός υποπτεύεται ότι υπάρχει καταστροφή κυττάρων ή ιστών θα ζητήσει την LDH για να προσδιορίσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Επίσης με τον προσδιορισμό των ισοενζύμων μπορεί να βοηθηθεί στην διάγνωση αφού μπορεί να εντοπίσει τα όργανα που εμπλέκονται. Σε κάποιες παθήσεις μετά την διάγνωση, η μέτρηση της LDH σε τακτικά χρονικά διαστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την παρακολούθηση της εξέλιξης. Επίσης είναι ένας καλός δείκτης για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία.

Η  LDH αυξάνεται σε πολλές παθήσεις και χρησιμοποιείται από πολλές ειδικότητες. Στην ουρολογία χρησιμοποιείται σαν δείκτης καταστροφής των ιστών σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού, κύστης και όρχι.

Ποια είναι η προετοιμασία της εξέτασης;

Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Για την εκτίμηση της LDH αίματος χρειάζεται μια απλή αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Μετά την αιμοληψία το δείγμα θα  μεταφερθεί στο  βιοχημικό εργαστήριο. Με την χρήση ειδικών αναλυτών γίνεται η εκτίμηση της LDH στο υπό εξέταση δείγμα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Οι φυσιολογικές τιμές της Γαλακτικής αφυδρογονάσης για τους ενήλικες είναι 200-480 IU/L. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης αυξάνοντας τις τιμές στο αίμα και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν. Για παράδειγμα:

  • Η έντονη σωματικής άσκηση τις προηγούμενες ημέρες
  • Η εργώδης αιμοληψία και η κακή φύλαξη του δείγματος μέχρι να μεταφερθεί στο εργαστήριο.