Επέμβαση για την αντιμετώπιση κρυψορχίας

Περιεχόμενα
  1. Τι είναι η κρυψορχία;
  2. Τι προετοιμασία χρειάζεται;
  3. Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
  4. Μετά την επέμβαση
  5. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Τι είναι η κρυψορχία;

Κρυψορχία είναι η απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων από τη φυσιολογική τους θέση, δηλαδή το όσχεο. Η ορχεοπηξία είναι ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας, όταν ο όρχις δεν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση, δηλαδή μέσα στο όσχεο.

 

Η επέμβαση αυτή πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση πριν από τους πρώτους 18 μήνες ζωής του νηπίου, διότι διαφορετικά ο όρχις καταστρέφεται.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η ορχεοπηξία γίνεται, όταν ο όρχις κρίνεται ακόμη βιώσιμος, και είναι απαραίτητη για την καλύτερη παρακολούθηση του όρχεως, μια και στην κρυψορχία τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον όρχι είναι αυξημένα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον βασικό προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος.

Ο ασθενής πρέπει να τηρήσει τις βασικές προεγχειρητικές οδηγίες:

  • Nα είναι νηστικός για 8 ώρες πριν από το χειρουργείο
  • Nα μην έχει πιει ούτε νερό την ημέρα του χειρουργείου.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο όρχις εντοπίζεται μέσα στο βουβωνικό κανάλι. Με μία τομή ψηλά στη βουβωνική χώρα εντοπίζεται και παρασκευάζεται ο όρχις και υπόλοιπα στοιχεία που τον συνοδεύουν όπως αγγεία, λεμφαγγεία, νεύρα και σπερματικός πόρος.

Για την παρασκευή των στοιχείων του όρχεως είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών μεγεθυντικών γυαλιών ή καλύτερα χειρουργικού μικροσκοπίου. Στη συνέχεια, παρασκευάζεται η θήκη του μέσα στο όσχεο, και ο όρχις καθηλώνεται με ράμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα μέσα στο όσχεο.

Όταν ο όρχις δεν εντοπίζεται στο βουβωνικό κανάλι, τότε ο εντοπισμός του γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά ή σπανιότερα με ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιά.

Ο όρχις εντοπίζεται, παρασκευάζεται και τοποθετείται διά μέσου του βουβωνικού καναλιού ξανά μέσα στο όσχεο, αν αυτό είναι εφικτό.

Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι 1-2 ημέρες για τη λαπαροσκοπική ή βουβωνική προσπέλαση και 4-5 ημέρες, εάν χρειαστεί να ανοιχτεί η κοιλιά.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο, θα λάβετε οδηγίες:

  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.
  • Για τη μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
  • Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Συνηθισμένες επιπλοκές της ορχεοπηξίας είναι:

  • Η τοποθέτηση του όρχεως σε υψηλότερη θέση από ό,τι θα έπρεπε λόγω μη καλής παρασκευής των στοιχείων του ή λόγω μη καλής καθήλωσής του μέσα στο όσχεο.
  • Ατροφία του όρχεως
    Λόγω κακής του αιμάτωσης μετεγχειρητικά.
  • Η από λάθος διατομή του σπερματικού πόρου.
  • Οίδημα και διόγκωση του οσχέου.
  • Υδροκήλη.

Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί 2-3 εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητά σας.